Vierde nationale schaaktitel voor Gajadin

Hij moest er tot en met het einde voor strijden maar Dewperkash Gajadin heeft de nationale schaaktitel in de wacht weten te slepen. De Fide Master (FM) werd zaterdag voor de vierde keer schaakkampioen van Suriname.
Gajadin veroverde de titel in een rechtstreekse strijd met concurrent Viresh Giasi. Giasi moest zaterdag winnen om qua competitiepunten op gelijke hoogte te komen met Gajadin en daardoor een barrage af te dwingen, maar zover kwam het niet. De onderlinge partij in de dertiende tevens laatste ronde eindigde in een remise waardoor Gajadin Giasi achter zich hield.
Gajadin eindigde het toernooi op 10,5 punten, een punt meer dan Giasi. Imaan Kalidjo eindigde met 9 punten op de derde plek terwijl Shiva Kalka vierde werd met 8,5 punten. De winnaar van het vorige nationaal kampioenschap Romario Sanches ronde de top vijf af met 8 punten.
Roger Matoewi zal dit nationaal kampioenschap snel willen vergeten. De recordkampioen die dertien nationale titels op zijn naam heeft haalde uit dertien partijen 7,5 punten en eindigde daarmee op de zesde plek in een deelnemersveld van veertien deelnemers.
Matoewi leed vaak puntenverlies tegen laagvliegers. De meest verrassende was de nederlaag in de zevende ronde tegen Krishan Bridjlal terwijl hij ook remise speelde tegen onder andere jongelingen Kymani Wijnhard en Shaief Chasawa.
De prijsuitreiking vond zaterdagavond plaats in het Elsje Finck Sanichar College COVAB waar ook het vrouwentoernooi werd afgewerkt. Zowel Gajadin als Catherine Kaslan namen hun kampioenstrofeeën in ontvangst. Gajadin werd eerder in 1983, 1990 en 2005 al nationaal kampioen terwijl Kaslan haar nationale titel van 2019 prolongeerde.
Het was de eerste keer in twee jaar dat de Surinaamse Schaakbond (SSB) weer nationale kampioenschappen organiseerde. In 2020 werden zowel het mannen- als vrouwentoernooi halverwege stopgezet vanwege de coronapandemie. Vorig jaar konden de twee toernooien om dezelfde reden helemaal niet georganiseerd worden.