Verpakking en etikettering belangrijk voor export

Het verpakken en de etikettering van producten zijn zeer belangrijk voor de export naar de Europese Unie (EU). Surinaamse ondernemers moeten eerst in eigen land deze zaken in orde maken of controleren voordat er wordt geëxporteerd.
Om ondernemers hiervan bewust te maken heeft het onderdirectoraat Interne markt van het ministerie van Economische zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) voor de tweede keer een ‘EU labeling and packaging requirement for Cariforum exporters’ training verzorgd. De training werd in samenwerking met het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) verzorgd aan exporteurs en potentiële exporteurs. Zij werden bewustgemaakt van de vereisten voor verpakking en etikettering bij exporteren naar de EU.
Op 10 maart hebben vijftien participanten een certificaat van deelname ontvangen. De cursisten kregen onder meer een uiteenzetting over wat verpakking en etikettering inhouden en wat de procedure is om deze conform de standaarden te verwerken.
Het afgelopen jaar heeft EZ reeds een exporteursbeurs georganiseerd waarbij ondernemers een platform werd aangeboden om hun producten en diensten voor de export meer bekendheid te geven. Ook dit jaar zal dat platform worden geboden aan de ondernemers. EZ-minister Rishma Kuldipsingh heeft benadrukt dat ondanks de onderlinge concurrentie de ondernemers moeten clusteren om te kunnen exporteren.