Vegetarische beurs om komst geestelijke leider te garanderen

‘Zo zie je dat je eigenlijk geen vlees nodig hebt’
Tekst en beeld Sharon Singh
PARAMARIBO — “Als je vegetarisch eet wordt de natuur minder belast. Maar we denken ook aan de schokken en andere vormen van mishandeling die dieren worden toegediend of moeten ondergaan als ze geslacht worden. Een ander reden waarom vlees permanent uit het menu geschrapt is, is ook omdat het te veel energie vergt om het te verteren.”
Dit zegt Arti Abhelakh, van de organisatie The Art of Living Foundation, die rond deze tijd activiteiten organiseert in verband met Wereld Yogadag op 21 juni. Bijzonder in de smaak viel – letterlijk – de zaterdag gehouden ‘Healthy vegetarian fundraising and bazaar’ bij het Yogacentrum aan de Picassostraat. Dit goed bezochte evenement bood een variëteit aan lekkernijen zoals vers fruit, smoothies, vegetarische pindasoep, pompoensoep en Indiase chai-kruidenthee.

“Ik heb dit festival bezocht, omdat ik ideeën wil opdoen om nieuwe gerechten te maken. Als je dagelijks vegetarische gerechten bereidt ben je gauw uitgekeken”
 Tanya Lieuw
Met de activiteiten wordt geld ingezameld om de komst van de geestelijke leider Sri Sri Ravi Shankar naar Suriname mogelijk te maken voor zijn ééndaagse bezoek op 14 juli. Deze wereldleider, oprichter van The Art of Living Foundation, predikt de boodschap van vrede en geweldloosheid. De leden van The Art of Living-beweging eten geen vlees. Paneer (Indiase kaas), soya en seitan zijn vleesvervangers en worden in verschillende gerechten gebruikt. Vegetariërs maken deze levenskeuze, vanwege verschillende overtuigingen.
Vorige week organiseerde The Art of Living andere activiteiten zoals yogatrainingen en de 108 Surya Namaskar Challenge. Surya Namaskar is de zonnegroet en een ochtendritueel dat bij yoga hoort. Deze dagelijkse serie strekoefeningen van vijftien tot twintig minuten is als het een volledig yoga-programma. Het accent ligt niet alleen op de mobiliteit, maar het in balans houden van lichaam en geest.
Meningen
Tanya Lieuw heeft enkele trainingen gevolgd bij het yoga centrum. “Ik heb dit festival bezocht, omdat ik ideeën wil opdoen om nieuwe gerechten te maken. Als je dagelijks vegetarische gerechten bereidt ben je gauw uitgekeken. Ik heb het één en ander geproefd. De dragon fruit smoothie bijvoorbeeld is fris.” Ze vond ook de pindasoep lekker. “Zo zie je dat je eigenlijk geen vlees nodig hebt. Vaak denkt men dat je zonder vlees niet lekker kan koken, maar dat is dus niet waar.”
Er n naast hoofdgerechten ook snacks. Een van de drankjes die grif over de toonbank ging is de chai thee, vooral bekend in de Indiase keuken. Simons zegt hierover: “De gember, kardemom en kaneel zijn de smaken die blijven hangen. De oorspronkelijke thee is zoet, maar doordat men een healthy-variant probeert te verkopen, moest het minder zoet.” Hij vindt suiker als smaakmaker in bijvoorbeeld een wrap niet nodig.
Stressloos
De leer van de geestelijk leider is om stressvrij en in harmonie met elkaar te leven. Helemaal stressloos door het leven gaan, zal misschien nooit lukken, maar leren omgaan met problemen en ervoor zorgen dat ze geen geestelijke of fysieke schade veroorzaken is mogelijk. “Een van zijn succesvolle programma’s is een ademhalings- en meditatiecursus. Naast het verbeteren van je concentratie zorgt het ook voor innerlijke rust”, zegt Abhdelhak. De ademhalingstechniek staat bekend als Sadarshan Kriya.
Volgens een publicatie in de Journal of Clinical Psychiatry hebben onderzoekers van de Perelman School of Medicine van de University of Pennsylvania in de Verenigde Staten getoond dat yoga-ademhaling, waaronder Sudarshan Kriya, helpt tegen z depressie. Tijdens zijn ééndaagse bezoek zal de geestelijke het publiek toespreken over onder andere deze leer.
De vegetarische beurs is de kick-off van een reeks. Om het evenement interessant te houden, zullen er steeds andersoortige recepten geïntroduceerd worden. Bij de beurs van zaterdag werden ook decoraties voor het huis en armbanden van natuurstenen verkocht.