Veerverbinding Marowijnerivier zal 4,7 miljoen euro kosten

In het Jacana Amazon  Wellness Resort, werd gisteren de overeenkomst ondertekend tussen Suriname en Frans-Guyana, betreffende de nieuwe veerverbinding over de Marowijnerivier. De overeenkomst werd getekend door de directeur van N.V. Havenbeheer, Andreas Talea en Sophie Charles, president van Cummunauté de Communes de L’Quest Guyanais (CCOG) in Frans-Guyana. De president-commissaris van N.V. Havenbeheer, Leo Brunswijk, was eveneens aanwezig. De nieuwe veerverbinding over de Marowijnerivier, moet voor het einde van 2023 een feit zijn, zodat beide landen gebruik kunnen maken van het veer. De veerverbinding over de Marowijnerivier zal Suriname en Frans-Guyana 4,7 miljoen euro kosten.
Suriname is nu pas bezig om aanmeerfaciliteiten voor te bereiden voor de nieuwe veerboot. De nieuwe veerboot zal ruim 200 passagiers, 8 containers van 20 voet en 20 voertuigen kunnen verplaatsen. De Franse regering zal een deel van dit project financieren.
Volgens Leo Brunswijk zullen de kleine boothouders niet in gevaar komen door deze veerverbinding. Hij zegt dat er vanaf nu gewerkt moet worden aan de accommodatie van de productiesector in het gebied. Volgens hem moet de N.V. Havenbeheer werken aan het uitbreiden van de werkcapaciteit. ‘’Wij moeten ervoor zorgdragen dat de hoge functie van Suriname nu een beetje op gang komt, doordat we dus meer containers kunnen vervoeren vanuit Paramaribo naar Frans-Guyana. De weg vanuit Paramaribo naar Frans-Guyana is dan ook korter. Mocht het zijn dat je naar Cayenne gaat met containers en je hebt die nodig in het westen van Frans-Guyana, dan kies je liever voor Suriname, want dan heb je qua transport een kortere afstand en dat is dan goedkoper”, aldus Brunswijk.
Volgens Talea, zal er met de financiële ondersteuning van de Franse overheid gewerkt worden aan de nieuwe aanmeerfaciliteiten van de veerverbinding. ‘’Wat wij nu doen en ook aan het bespreken zijn, is dat we die aanbesteding gaan houden, zodat we voor december 2022 dat gedeelte van de aanbesteding hebben afgerond. In de tussentijd werken we ook aan de rehabilitatie van de bestaande veerfaciliteit, zodat dat we de huidige veerverbinding kunnen garanderen”, aldus Talea.
“Het is de bedoeling om de samenwerking tussen beide landen te verhogen. Dit om containers te transporteren vanaf Paramaribo naar Frans-Guyana, en ook om ervoor te zorgen dat die containers niet leeg teruggaan, maar dat ze dus ook met producten vanuit Frans-Guyana naar Suriname zullen komen”, aldus Charles.
The post Veerverbinding Marowijnerivier zal 4,7 miljoen euro kosten .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname