Veelbelovend pianist Wishay Raghoe brengt debuutalbum uit

Tekst Steven Seedo
De veelbelovende Nederlands-Surinaamse pianist Wishay Raghoe meer bekend als WSR, brengt volgend jaar februari zijn debuutalbum uit. Dit laat hij weten. Het album dat de titel van ‘Epic Bollywood by WSR’ meekrijgt, bevat 10 Bollywood piano covers, puur luistermuziek. WSR is van zijn eigen namen afgeleid.
In de toekomst wil hij zich meer gaan focussen op het geven van concerten. Als alles volgens plan verloopt, geeft Raghoe volgend jaar augustus zijn eerste pianoconcert in Suriname. “Ik kijk eerlijk gezegd niet op naar top pianisten. Iedere pianist heeft iets bijzonders of zijn of haar eigen draai. Jong of oud. Het maakt niet uit. Ik haal vooral inspiratie uit de vroegere Bollywood scene.”

“Het is mijn eerste clip geweest die wereldwijd goed is aangeslagen. Dat heeft me ook gemotiveerd om door te gaan.”
Wishay Raghoe
Dil
Zijn nieuwste piano cover heet ‘Dil’ uit de film Ek Villain Returns. De clip is geschoten door Selectabeats en brengt het ook uit op zijn eigen youtube kanaal. “Ik heb gekozen voor dit nummer, omdat het bepaalde emoties en herinneringen in mij naar boven haalt en covert altijd nummers die mij raken of betrekking hebben op mijn leefsituatie.”
De pianist is al vijf jaar pianist. Hiervan is hij de laatste twee jaar serieus bezig met het uitbrengen van piano covers van populaire songs. ‘Stuck on you’ van Lionel Richie, ‘When  I Look at you’ van Miley Cyrus, ‘Abhi Mujh Mein Kahin’ uit de film Agneepath vertolkt door Sonu Nigam, ‘Everytime We Touch’ van de Duitse Eurodance-act Cascada, ‘My heart will go on’ het themanummer van de populaire film Titanic uit 1997 en de nummer 1 hit ‘Someone you Loved’ van de Schotse singer-songwriter Lewis Capaldi, zijn enkele van ze.
Van de piano covers, is die van ‘My heart will go on’ themanummer van de populaire film Titanic uit 1997, de populairste. “Het is mijn eerste clip geweest die wereldwijd goed is aangeslagen. Dat heeft me ook gemotiveerd om door te gaan.” Wat hem uniek maakt, is dat hij piano covers brengt op een ander niveau. Hij laat de piano als een concert klinken. Hiernaast is de veelbelovende Nederlands-Surinaamse pianist ook bezig met zangers en zangeressen uit de Nederlandse muziekscene. In de Hindostaanse scene heeft hij gewerkt met onder andere Kalyan Kedar, Lucky Singh en de zangeres Devi Jagmohan.
Produceren
De afgelopen twee jaren is de veelbelovende pianist zich serieus bezig gaan houden met produceren. Hiervoor speelde hij Baithak Gana wat hem op een gegeven moment niet meer fascineerde. “Toen ben ik overgestapt naar piano.” WSR zegt bewust te hebben gekozen om niet in een muziekgroep te spelen. Dit omdat je aan bepaalde verplichtingen moet houden. “Nu doe ik alles in mijn eentje, ook mijn management.”
Hij merkt op dat de Hindoestaanse muziekscene vaak gepaard gaat met jaloezie en vriendjespolitiek. Ook vindt hij de scene niet breed genoeg. In de Nederlandse muziekscene heb je volgens hem dit minder en je bereik is ook veel groter. “Muziek maken zie ik als ontspanning, maar op een gegeven moment werd het commercieel, omdat ik veel streams/views en vragen kreeg of ik op bruiloften wil spelen.” Zijn ouders Radj en Dyaya staan paal achter hem.  
[embedded content]