Veel lof en dankbaarheid bij boekpresentatie van oprichter Godo

‘Ik ben een echte Godo meid’
door Jason Pinas
PARAMARIBO — Blijdschap, lovende woorden en dankbaarheid voerden de boventoon bij de officiele boekpresentatie van Carlho Wijdh. Hij heeft in 1971 aan de wieg gestaan van de Cooperatieve spaar-en kredietbank Godo en is door alle sprekers beschreven als een sterke leider die vanaf het begin helder wist wat hij wilde bereiken met de organisatie.
“Hij was een koppige man. Zo een klein stukje man met zoveel potentie en hij heeft wat neergezet voor Suriname. Dat moeten we onthouden. Daarom ben ik een echte GODO meid”, zegt een glunderende Siegmien Staphorst, voorzitter van de Organisatie voor gemeenschapswerk Naks, aan het publiek.
 Zelf heeft ze namens de Nationale Vrouwenbeweging en Naks heel nauw samengewerkt met Wijdh. Zijn bijzondere bijdrage aan meerdere kleine ondernemers zal haar altijd bijblijven. Wijdh was zelf niet aanwezig maar zijn positieve energie was wel duidelijk merkbaar aan de lachende gezichten van mensen die hem van dichtbij hebben meegemaakt. Naast Staphorst bevonden zich ook andere bekende Surinamers onder wie Hans Breeveld, Annemarie Sanches en Emmy Hart in het publiek.
Bezielend leiderschap
Het boek, ‘Carlho Wijdh én GODO; Transformationeel en bezielend leiderschap’, is geschreven door Harry Mungra en is bedoeld als naslagwerk over de verworvenheden van Wijdh. De schrijver gaat vanaf de jeugd van de succesvolle leider tot in de finesse in op het leven en werk van Wijdh. Onder meer de jeugd, sport periode, oprichting en ontwikkeling van Godo is uitgebreid verwerkt.
Volgens Joan Telgt, lid van de Raad van toezich van Godo en trekker van dit project, heeft dit boek een historisch, educatief en informatief karakter. Dit werk staat ook in het licht van het vijftigste jubileumjaar van de bank. “Het is allemaal begonnen in het kleine houten huis”, herinnerde Staphorst zich lachend bij de boekpresentatie.
Maar door het transformationele en bezielende leiderschap van de oprichter is het uitgegroeid tot een moderne bank. Omdat de hoofdpersoon zelf niet aanwezig kon zijn is het boek aan zijn oudste zus (91jaar) overhandigd. Daarna kwamen verschillende vrienden van Wijdh en anderen die een bijdrage hebben geleverd aan het boek in aanmerking voor een exemplaar. Ook vertegenwoordigers van verschillende bibliotheken kregen een exemplaar.
Bijzonder moment
“Dit is voor mij een heel bijzonder moment, omdat ik heb geslapen op dit boek om het af te krijgen. Dus het is echt bijzonder om het eindproduct te zien”, benadrukt Telgt. “De informatie in dit boek is heel bijzonder. Daarom heb ik er alles aan gedaan om een goed product te krijgen”, vertelt ze verder. Mede door haar kritische kijk op zaken is zij aangewezen door de bank om dit project te trekken.
Telgt geeft toe dat het geen gemakkelijke proces was. Veel van de informatie in dat boek was totdat ze het boek heeft gelezen onbekend ondanks ze Wijdh persoonlijk kent. “Ik heb zelf een heleboel geleerd uit dit boek.” Volgens haar past de titel precies bij de inhoud van het boek.
“Je ziet een transformatie van Godo. Hoe klein Carlho is begonnen en wat hij allemaal heeft gedaan om Godo te laten zijn wat het nu is. Er zijn een aantal transformaties geweest om Godo naar dit niveau te brengen.”