Vandaag in het verleden – 22 juni 2022

22 juni 1634
Schilder Rembrandt van Rijn trouwt met Saskia van Uylenburgh. Zij stond model voor een aantal van zijn belangrijke werken. Het paar kreeg vier kinderen.
22 juni 1675
Het observatorium van Greenwich wordt in gebruikt genomen door Charles II. Het centrum, dicht bij Londen, zou beroemd worden dankzij “Greenwich Mean Time”: een soort wereldtijd, waarvan alle andere tijden op aarde zijn afgeleid.
22 juni 1772
Groot Brittannië schaft de slavernij af.
22 juni 1909
In Seattle, aan de Westkant van de Verenigde Staten komt er een eind aan de eerste transcontinentale autorace: de eerste autorace dus van de ene naar de andere kant van een werelddeel.
22 juni 1936
Waaghals Harry Froboess haalt een stunt uit boven de Bodensee in Duitsland. Het springt vanaf een hoogte van 110 meter uit een luchtschip in het water en overleeft de sprong.
22 juni 1961
De Beatles zijn op deze dag te vinden in een platenstudio in Hamburg (Duitsland). Daar nemen ze een aantal onbekende nummers op maar ook het overbekende “Ain’t She Sweet”.
22 juni 1995
EltonJohn is zo van streek over het lot van een aan aids lijdende vriend, dat hij zijn schrijverscapaciteiten te koop heeft aangeboden op een veiling in New York. Voor een fiks bedrag zet Elton John een zelfgemaakt gedicht op muziek. Het geld dat verkoop opbrengt, gaat naar het aids-onderzoek. Het beroemde veilinghuis Sotheby’s organiseerd de veiling ter ere van hun vice-president die aan aids lijdt. Hij is ook een vriend van Elton.