Van Rooij: ‘Problematiek rond wisselkoers is het laatste waar wij op wachten’

De wisselkoersen vertonen reeds enige tijd een stijgende lijn, waarna  begin deze week de koersen lichtelijk omlaag gingen. De lichte daling van de koersen kan worden toegeschreven aan een vijftal maatregelen die werden afgesproken tussen de bankiers, cambio’s, de Centrale Bank en de regering. René van Rooij, directielid bij De Surinaamische Bank, is daarvan overtuigd. ‘’Uiteraard zie je de daling niet meteen de volgende dag, maar het resultaat richting een dalende koers, is nu wel te zien. Het is goed nieuws, ook voor ons’’, aldus Van Rooij.
Eerder verklaarde de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), dat de maatregelen, waaronder de retentieregeling, niet duurzaam zullen zijn. Van Rooij zegt het belangrijk te vinden, dat de maatregelen een snel effect hebben op de markt. “Dat heeft de markt nodig. In die zin zijn ze wel duurzaam”, aldus Van Rooij.
Hij weet niet waar de koers zich al  is gaan stabiliseren. “Dat is moeilijk in te schatten, maar de stijging moet wel afgeremd worden”, aldus Van Rooij. “Laten we in ieder geval de positieve dalende trend omarmen, zodat wij verder kunnen. Een belangrijk element is, dat men stopt met de speculatie.
“Dat heeft een opwaartse werking op die koers’, aldus Van Rooij. Van Rooij verklaarde dat er veel kritiek is over het moment waarop er werd besloten in te grijpen. “Als de wisselkoers eenmaal omhoog is, komt die niet meer omlaag”, aldus Van Rooij. Hij zegt dat men al een tijdje bezig is met het vraagstuk van de wisselkoers. Volgens Van Rooij is het niet zo, dat er te laat wordt ingegrepen. “De gesprekken met de president lopen vanaf 4 augustus”, aldus Van Rooij.
Het is ook niet zo, dat banken profijt hebben aan de instabiele en hoge wisselkoers, aldus Van Rooij. “Die indruk wordt soms wel gewekt, maar wij profiteren allemaal van een gezonde economie. “De problematiek rond de wisselkoers is het laatste waar wij op wachten”, aldus Van Rooij.
The post Van Rooij: ‘Problematiek rond wisselkoers is het laatste waar wij op wachten’ .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname