Vakbond Grassalco niet op de hoogte van ‘SLM-deal’

door Valerie Fris
PARAMARIBO — De vakbond bij het parastatale bedrijf Grassalco is niet gekend bij het besluit van de aandeelhouder (de regering, … red.) om de goudvoorraden van het bedrijf te gebruiken voor de doorstart van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM). Dit vertelt bondsvoorzitter Claudette Etnel aan .
Zij is er niet over te spreken dat zij via de media het nieuws moest vernemen over de goudvoorraden die zullen worden gebruikt om de doorstart van zowel de SLM als Grassalco te financieren. Een app die ze voor de directie heeft gestuurd, was tot en met woensdagmiddag niet beantwoord. “Ik wil als vakbond graag weten wat de bedoeling hiervan precies is en als het goud is vrijgegeven. Voor mij is het ook belangrijk te weten als alle achterstallige betalingen van salarissen gedaan zullen worden aan het personeel.”

“Het is goed om onze stem te laten horen en onze ontevredenheid te laten merken”

Financiering herstelplannen
In een persbericht van het kabinet van de president, verspreid via de Communicatiedienst Suriname, is dinsdag aangegeven dat Grassalco haar goudvoorraden mag inzetten voor herstel van de SLM na daartoe toestemming te hebben verkregen van de aandeelhouder. Aangegeven wordt dat het mijnbouwbedrijf 10.767,946 troy ounce bij Royal Canadian Mint heeft met een marktwaarde van circa achttien miljoen US dollar. Daarvan gaat veertien tot vijftien miljoen naar SLM (over een periode van acht jaar met een rente van gemiddeld 4,8 procent), de rest is voor Grassalco.
Beide bedrijven zijn op dit moment noodlijdend en hadden een herstelplan ingediend bij de regering, waarvoor financiering nodig is. Na consensus binnen de regeringstop werd de knoop doorgehakt. “Met de financiering en uitvoering van de herstelplannen is er een goede basis voor het bereiken van duurzame gezondmaking van de twee staatsbedrijven”, aldus het persbericht.
Volksprotest
Etnel ondersteunt, zij het op persoonlijke titel, de protesten van Team Organic tegen het beleid van regering-Santokhi/Brunswijk. De vakbondsleider, die ook voorzitter is van de bonden bij Greenheart, Huize Margriet, Waspar, Nationaal Vervoerbedrijf en stichting Thuis- en Daklozen, zegt dat de leden van deze bonden zich ook willen aansluiten bij het protest. “Ze zijn vrij om mee te doen, maar ik heb ze wel verteld dat de vakbond geen zeggenschap heeft over dit protest en ze dus verlof zullen moeten nemen om mee te kunnen doen.”
De vakbondsleider vindt het prachtig dat de bevolking protesteert in plaats van te zitten kijken hoe de regering het land “leegplundert”. “Het is goed om onze stem te laten horen en onze ontevredenheid te laten merken.”