Vaccins minder effectief tegen nieuwere Covid-varianten

Wel nog bescherming
Nieuw internationaal gepleegd laboratorium-onderzoek en vrijgegeven constateringen bevestigen dat vaccins tegen eerdere infecties mogelijk niet voldoende bescherming bieden tegen de verschillende nieuwe Covid-19-varianten, die wereldwijd opduiken. Dr. David Ho, directeur van het Aaron Diamond AIDS Research Center (ADARC) van de Columbia University, rapporteerde de resultaten van een reeks onderzoeken op een ADARC-symposium. Er werd geconstateerd hoe goed sommige van de nieuwste varianten BQ.1, BQ.1.1, XBB en XBB.1, die allemaal zijn afgeleid van Omicron, zowel de vaccin-afgeleide als de infectie-afgeleide immuniteit, ontwijken. “Deze nieuwe varianten hebben allemaal mutaties in het gebied dat zich bindt aan cellen en ze infecteert, hetgeen betekent dat ze zeer overdraagbaar zijn, zoals eerdere Omicron-varianten ook waren.”
BQ.1 groeit gestaag in Frankrijk. Medio november verwachten Europese gezondheidsautoriteiten, dat de variant 50% van de gevallen in Europa uitmaakt en begin 2023 de dominante soort in die regio wordt. XBB groeit snel in Singapore en India. Beide varianten hebben nieuwe stammen voortgebracht die elk een extra mutatie hebben opgepikt om BQ.1.1 en XBB.1 te creëren. Begin november vormen BQ.1 en BQ.1.1 samen nu ongeveer 35% van de nieuwe gevallen in de VS.
De resultaten hebben reeds laten zien dat mensen die waren geïnfecteerd met BA.2, BA.4 of BA.5 over het algemeen de kleinste daling in neutraliserende antilichaamniveaus tegen BQ.1 en BQ.1.1 ervoeren. Maar mensen die drie doses van het oorspronkelijke vaccin en één Omicron-booster kregen, produceerden slechts een iets betere neutraliserende antilichaambescherming tegen XBB en XBB.1, dan degenen die drie doses van het oorspronkelijke vaccin kregen. Gezondheidsdeskundigen verklaarden dat vaccins weliswaar minder effectief zijn tegen nieuwere varianten, maar dat ze mensen blijven beschermen tegen ernstige Covid-19. “Er zijn vroege aanwijzingen dat door vaccins geïnduceerde immuniteit in de loop van de tijd ook een breder scala aan virus bestrijdende antilichamen kan produceren.”
The post Vaccins minder effectief tegen nieuwere Covid-varianten .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname