“Un ne gwe fu dya”

“Un ne gwe fu dya, vanaf tide we sribi dyaso”, wordt geroepen vanuit de soundtrack naar de groep personen die vandaag voor het regeringsgebouw protesteren. De protesteerders gaan vanaf morgen bivakkeren op strategische locaties, zegt Sergio Gentle, een van de trekkers van de groep Organic. Met bivakkeren wordt bedoeld dat de mensen met hun veldbedden en slaaptenten op plekken als het Kabinet van de President neerzetten.
Ook verpleegkundigen nemen deel aan de protestactie. Ze eisen een salarisverhoging en uitbetaling van de COVID-toelagen. Foto: Suriname GoAan het begin van het protest leek het bijna uit de hand te lopen tussen de protesteerders en een groep die uit het regeringsgebouw kwam. Deze groep blijkt de hosselaars te zijn die voor de VCB Bank van de markt staat. De protesteerders werden al vroeg erop geattendeerd niet in te gaan op de provocatie van de hosselaars. Gentle geeft aan dat de hosselaars speciaal daar zijn om opruiend bezig te zijn en de groep op te breken.
Op het hete asfalt onder de paraplu. Foto: Suriname GoDe VCB-hosselaars op hun beurt lieten weten daar te zijn om ook hun misnoegen te uiten. Volgens hen zorgt president Chan Santokhi voor ellende en neergang van het land. Dankzij vicepresident Ronnie Brunswijk houden zij zich rustig, weten ze te vertellen. Ook wisten ze te vertellen dat zij zelf naar binnen zijn gegaan in het regeringsgebouw. “We hebben geen ontmoeting gehad met de vp”, beweert een van hen. Ook zeggen ze dat ze geen speciale instructies hebben gehad om opruiend bezig te zijn.
“Un ne gwe fu dya”. Foto: Suriname GoGentle zegt dat er van alles wordt gedaan om de trekkersgroep Organic te intimideren, te kleineren, af te schrikken en te bedreigen. Trekker Marleen Cameron werd vandaag opgeschrikt door twee heren in een witte wagen die haar hebben bedreigd. Ze werd voorgehouden dat indien ze doorgaat met destabilisatie van het land ze haar zullen vermoorden.
“We gaan hier bivakkeren”. Foto: Suriname GoDe groep werd voorgehouden dat vakbonden met hun leden de acties ondersteunen. Het gaat om de bonden die verbonden zijn aan de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL).
De protestdag eindigt voor het parlementsgebouw. Foto: Suriname GoDave van Aerde riep ondernemers op om er niet voor te schromen de acties te ondersteunen. Ze eisen dat er uitvoering wordt gegeven aan de diverse punten die de groep veranderd wil hebben. Als ze ten minste de eerste drie punten van de lijst uitvoeren, zullen we de regering serieus nemen, aldus Gentle.