UCI Track Nations Cup: Tjon En Fa naar halve finales keirin

door Terence Oosterwolde
PARAMARIBO — Nadat hij de repechage moest doorlopen, heeft de Surinaamse baanwielrenner Jaïr Tjon En Fa zich niet zo lang terug geplaatst voor de halve finales van het onderdeel keirin. Een grote verrassing donderdag tijdens de UCI Track Nations Cup in Caïro, Egypte was dat de Nederlander Harrie Lavreysen in de kwartfinales werd uitgeschakeld. Hij reed in dezelfde heat als Tjon En Fa. Lavreysen pakte woensdag nog goud op de teamsprint.

Met zijn plek in de halve finales heeft Tjon En Fa nu al een betere prestatie geboekt op de keirin dan tijdens de eerste stop van de UCI Track Nations Cup. In Jakarta strandde hij op 25 februari in de repechage van de eerste ronde. Deze keer doorliep hij die fase glansrijk en hield hij woord. Na afloop in Indonesië had Tjon En Fa namelijk tegenover verzekerd dat het in Caïro beter zou gaan.

ADVERTISEMENT

In heat drie van de eerste ronde eindigde hij nog als derde achter winnaar Jai Angsuthasawit van Thailand en Rafal Sanecki van Polen. De Thai traint samen met de Surinamer op UCI’s World Cycling Centre (WCC) in Zwitserland. Aangezien alleen de tien seriewinnaars automatisch verder mochten, moest Tjon En Fa verder in de repechage. Nicholas Paul van Trinidad en Tobago, een andere trainingsmaat van hem en Lavreysen kwalificeerden zich rechtstreeks.
(lees verder onder de )
In de herkansing maakte de Surinamer geen fout en stelde hij zijn plaats in de kwartfinales veilig door heat 3 te winnen in 10,371 seconden. Andrey Chugay van Kazachstan werd tweede, Edgar Verdugo Osuna van Mexico derde, Lucas Oscar Vilar van Argentinië vierde en Sotirios Bretas van Griekenland vijfde. De Brit Joseph Truman startte niet meer. Ook Kevin Quintero van Colombia behoorde tot de winnaars van de repechage.
(lees verder onder de )
Tjon En Fa wist in de kwartfinales, rijdend tegen onder anderen Lavreysen in heat 1, een plek in de halve finales te boeken door als tweede te eindigen achter winnaar Kento Yamasaki van Japan (10,171 seconden). Ook de Hongaar Sandor Szalontay en Quintero drongen door tot de volgende ronde. Lavreysen, die tijdens de UCI Track Nations Cup in Jakarta goud had behaald op de keirin, lag eruit door zijn vijfde plek. Hetzelfde geldt voor Tjon En Fa’s WCC-teamgenoten Paul en Angsuthasawit, die in hun respectieve serie beiden zesde werden.
(lees verder onder de )
In de strijd om een plek in de finale, die over iets meer dan twee uren ontbrandt, moet de Surinamer het in heat 2 opnemen tegen Szalontay, de Japanners Shinji Nakano en Kohei Kerasaki, Callum Saunders van Nieuw-Zeeland en Shih Feng Kang van Taiwan. De top drie plaatst zich voor de medaillerace. In heat 1 zitten Quintero, de Fransman Sebastien Vigier, de Brit Carlin Jack, Muhammad Sahrom van Maleisië en de Japanners Yamasaki en Kaiya Ota.