U20-Natio schiet zichzelf in het been tegen Haïti

Suriname zal tot de laatste speeldag moeten wachten om zijn eerste zege van het U20-Concacaf voetbalkampioenschap te behalen. Natio was gisteravond tegen Haïti 45 minuten lang de bovenliggende partij, maar had het vooral aan zichzelf te wijten dat het de wedstrijd uiteindelijk toch verloor: 3-0. Door de zege plaatst Haïti zich voor de volgende ronde van het toernooi.
Suriname echter, wacht de uitslag af van het treffen tussen Mexico en Trinidad en Tobago om zijn lot te kennen. Indien Trinidad en Tobago faalt om dat duel te winnen zal het land donderdag in zijn laatste groepswedstrijd met Suriname strijden om de derde plek die eveneens recht geeft op deelname aan de volgende ronde. In dat geval moet Natio dat laatste groepsduel dan winnen om zich alsnog voor de volgende ronde te kwalificeren.
Suriname was er vanavond op gebrand de klinkende nederlaag van zondagavond in de eerste groepswedstrijd tegen Mexico (8-0) weg te spoelen en trof in Haïti een tegenstander, die min of meer op hetzelfde niveau zit. De verwachtingen waren daarom dat het resultaat er veel beter uit zou zien dan twee dagen eerder.
Die richting leek het ook op te gaan in de eerste 45 minuten van de wedstrijd. Beide teams hadden moeite met het drassig veld in het Francisco Morazan stadion in San Pedro Sula, Honduras, maar Natio leek er het minst last van te hebben. Het team van bondscoach Werner Blackson was gevaarlijker en raakte in de eerste helft maar liefst drie keer de paal of de deklat: de eerste keer via een schot van Chiverio Adelij net buiten het strafschopgebied, waarna ook Eja Dakriet (vrijetrap) en Chesron Oostwoud tegen het aluminium trapten. Dimitrio Andro was eveneens dichtbij het eerste Surinaams doelpunt van het toernooi, maar zijn schot van dichtbij werd gekeerd door doelman Willemison Augustin.
Alhoewel zij voor het overgrote deel van de eerste helft met de rug tegen de muur stond, liet Haïti tussendoor ook zien dat het gevaarlijk kon zijn wanneer de gelegenheid zich aanbood. Sterker nog, het was het Franssprekend land dat de beste kans van de wedstrijd tot op dat moment kreeg toen Dakriet nog net een Haitiaanse doelpoging van de doellijn haalde.
Het bleef bij rust 0-0, maar dat veranderde al snel in de tweede helft waarin Haïti, geholpen door slordigheid van Natio totaal de overhand nam. Het was Stevenson Jeudy die tegen het spelbeeld in Haïti op rozen bracht. De kwetsbaarheid van Natio bij dode speelmomenten werd opnieuw tentoongesteld toen de spits in de 48ste minuut uit een vrije trap raak kopte.
Er leek toen nog niet veel aan de hand, totdat amper vijf minuten later Natio-aanvoerder Gabriel de Mees met een rechtstreekse rode kaart werd gestraft, vanwege het met de hand tegenhouden van de bal bij een Haïtiaanse counter. Het slechte speelveld leek daarbij een rol te vervullen aangezien De Mees ten val kwam, terwijl de centrale verdediger zich opmaakte een aanval onschadelijk te maken.
Met een man meer was alles wat de klok sloeg Haïti. Het Franssprekend land liet er geen gras over groeien om de numerieke meerderheid uit te buiten, want zeven minuten na de uitsluiting van De Mees scoorde Jeudy uit een counter zijn tweede goal van de wedstrijd. Drie minuten daarna was het invaller Adelson Belizaire, die de eindstand 3-0 bepaalde. Haïti kwam nog een paar keer dichtbij een doelpunt, maar een vierde treffer bleef uit.