U-20 voetbalbondscoach verwacht zware veldslag tegen Trinidad

Het is erop of eronder voor de nationale U-20 jongens voetbalselectie, morgen, in Estadio Morazán, San Pedro Sula. Op programma staat de laatste groepswedstrijd in de strijd om het Concacaf kampioenschap tegen Trinidad en Tobago. De Trinidianen hebben aan een gelijkspel voldoende om zich voor de knock-outfase te plaatsen, terwijl Suriname moet winnen om over te kunnen gaan naar de volgende fase.
Het 0-3 verlies aan de hand van Haïti, gisteren, smaakte bitter. Bij een overwinning waren de kansen voor overgang naar de knock-outronde praktisch veiliggesteld. Nu staan de telgen voor een zware klus, die op papier niet onmogelijk lijkt uitgaande van het optreden in de eerste helft tegen de Haïtianen.
Voor bondscoach Werner Blackson geldt slechts één ding: “hard werken wordt het donderdag.” De oefenmeester merkt op dat Trinidad en Haïti op vergelijkbare niveau zijn qua spel. Echter beschikt Trinidad over een snelle ploeg die hard wil werken. Blackson zegt desgevraagd vanuit Honduras dat er geen blessures te melden zijn.
Jammer genoeg zal hij het moeten stellen zonder aanvoerde Gabriel de Mees, die tegen Haïti rood werd gekleurd. De centrale verdediger is hierdoor geschorst. Ondanks deze tegenslag, zegt de bondstrainer dat de jongens op het belang van de wedstrijd gewezen zullen worden. “Wij zullen hen wijzen op de kans die er nog ligt en daarvan gebruik proberen te maken.”
Voetbalcritici vragen zich af als het diasporaproject nog zin heeft, aangezien Suriname het toch aflegt tegen de sterkere laden in de regio. Blackson hiermee geconfronteerd: “het heeft zin. Wij moeten geduld hebben.”
Hij erkent dat zijn pupillen het gisteren lastig voor zichzelf hadden gemaakt door de doelrijpe scoringskansen in de eerste helft niet in doelpunten om te zetten. Daarnaast werden er net als de eerste ontmoeting tegen Mexico defensieve fouten begaan. Naar zeggen van de bondscoach ging het tegen Haïti mis bij een onnodige overtreding die uiteindelijk tot het eerste tegendoelpunt leidde.
Verder merkte de oefenmeester op dat het team bij balverlies niet goed omschakelde. “Wij liepen te lang met de bal, scoorden niet.” Hij had wel respect voor de strijdlust van zijn spelers na het wegvallen van De Mees. “Wij zijn blijven vechten ondanks de rode kaart.” Terugkijkend op het spelbeeld overall was Blackson verrast met de uitslag, “omdat wij hadden gerekend op een overwinning.” Hopelijk heeft Suriname morgen het geluk aan zijn zijde.