U-20 Natio zwaar onderuit tegen Mexico

De nationale jongens U-20 voetbalselectie ging zondagavond bij haar openingspartij in de strijd om het Concacaf kampioenschap met liefst 0-8 onderuit tegen Mexico. Voor voetbalkenners was de uitslag geen verrassing, omdat Suriname realistisch gezien een veels te grote achterstand heeft op de toplanden in de regio.
Echter was de verwachting volgens sommigen dat met de toevoeging van acht diasporaspelers Suriname een betere beurt zou moeten maken. Nu blijkt ook met de aanwezigheid van deze groep dat het nationale team tekortschiet.
Bij het ingaan van de rust in Estadio Morazán, San Pedro Sula leek de ontmoeting reeds gespeeld. De Mexicanen gingen aan de leiding met 5-0. Suriname kwam in de tweede helft beter opzetten, maar ontbrak stootkracht.
Verder kampten heel wat U-20 internationals met fysieke problemen naarmate de wedstrijd vorderde. Het speelveld was zwaar bespeelbaar en critici hebben hun bezorgdheid hierover uitgesproken, aangezien er nog een aantal wedstrijden op dit speelterrein moeten worden afgewerkt.
Sleutelspeler Dimitrio Andro raakte in de tweede helft geblesseerd. Er bestaan twijfels als hij nog beschikbaar zal zijn voor de rest van het toernooi. In blessuretijd liep invaller Ammiel Reingoud tegen een onnodige rode kaart na een onbesuisde overtreding. Voor Mexico scoorden Salvador Mariscal (3x), Esteban Lozano, Fidel Ambriz, Bryan González, Antonio Leone en Jesús Hernández.
Eerder op de dag speelden groepsgenoten Haïti en Trinidad en Tobago na een spannende ontmoeting 4-4 gelijk. Haïti is dinsdag de tegenstander van Suriname. Twee dagen later wordt de groepsfase tegen Trinidad en Tobago afgesloten.
Mexico staat na één speelronde op de eerste plaats met drie punten gevolgd door Haïti en Trinidad met elk één punt. Suriname staat op de laatste plek zonder punt. Slechts bij winst houdt de U-20 Natio zicht op plaatsing voor de knockoutronde, waarvoor de nummers 1 tot en met drie van elke poule zich plaatsen.
De strijd om het Concacaf kampioenschap geldt meteen als plaatsing voor het U-20 WK volgend jaar in Indonesië (vier beste landen Concacaf) en de Olympische Spelen 2024 in Parijs (finalisten Concacaf).