U-20 Natio vertekt vrijdag naar Mexico

Door Marinio Balsemhof
PARAMARIBO — “We gaan voor plaatsing voor de volgende ronde. Dat moet mogelijk zijn als we hard werken en bij elke wedstrijd een fitte selectie hebben”. Dat zegt Werner Blackson, coach van de Surinaamse nationale voetbalselectie onder twintig jaar die vrijdag in de vroege ochtend naar Honduras vertrekt waar op 18 juni de Concacaf U-20 Championship van start gaat. Suriname die voor de tweede keer op rij aan dit toernooi meedoet is in groep F ingedeeld met Mexico, Trinidad en Haïti.
Suriname start deze campagne gelijk met een z dobber. In het Francisco Morazan stadion in San Pedro Sula waar Natio alle groepswedstrijden speelt treffen zij dertienvoudig kampioen Mexico. Met een record van 95W-21D-13L,  (338 doelpunten en slechts 74 tegengoals), is Mexico het best presterend land op dit toernooi. Op dinsdag 21 juni treft Natio de leeftijdsgenoten van Haïti. Twee dagen daarna treffen zij Trinidad en Tobago, die voor de 27ste keer meedoet aan dit toernooi. 

“De coach verwacht pittige wedstrijden met tegenstanders die allemaal veel ervaring hebben met dit soort toernooien”

Blackson en staf zijn in maart met de voorbereidingen begonnen. Het begon allemaal met lokale voetballers, maar in die tussentijd zijn er ook diasporavoetballers aan de selectie toegevoegd. Hij praat over een redelijke voorbereidingsperiode waarbij er soms wel uitdagingen n met school, competitiewedstrijden en voorbereiding van grote Natio waardoor er moeilijk kon worden getraind op bepaalde momenten.
De coach verwacht pittige wedstrijden met tegenstanders die allemaal veel ervaring hebben met dit soort toernooien. Het is voor veel van de jongens nieuw om kort achterelkaar drie of meerdere wedstrijden te spelen. Toch verwacht Blackson dat zijn spelers een goede performence zullen neerzetten, omdat zij zich gericht hebben voorbereid. Zo is er gehamerd op de handelingssnelheid, die veel hoger moet en de omschakeling van aanvallen naar verdedigen die sneller en effectiever moet.
Diasporaspelers
Blackson is niet van mening dat met de komst van de diasporaspelers de druk of verwachtingen groter zijn geworden. Het doel van de technische staf en de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) is om de tweede ronde te halen. Dat is volgens hem niet onmogelijk, maar benadrukt dat zijn jongens er wel hard voor zullen moeten werken.
Er is volgens Blackson met deze selectie een goede toekomst weggelegd voor Suriname. “Er zit voldoende talent in. Dat zal uiteraard onder de juiste omstandigheden verder moeten worden ontwikkeld”, geeft hij aan. Zo moeten de lokale jongens bijvoorbeeld in sterkere competities moeten spelen en zeker niet in de U-20 competitie.
“De diaspora zijn al in een sterke competitie maar moeten werken naar meer speelminuten bij hun club. Samen moeten we met deze jongens vaker wedstrijden spelen. We moeten deze groep blijven volgen door scouts in te zetten die hun ontwikkeling op de voet blijft volgen”, aldus de oud-international van Suriname.
De selectie: Doelmannen: Dwayne Meerzorg (Leo Victor, Sur) en Jonathan Fonkel (Robinhood, Sur). Verdedigers: Shafiek Wassenaar (SV Flora, Sur), Gabriel de Mees (Transvaal, Sur), Dichayro Naarendorp (FC Utrecht, Ned), Eja Dakriet (PEC Zwolle, ned), Jaïr Brashuis (Leo Victor, Sur), Jamal Lodik en Raviek Pryor (Robinhood, Sur). Middenvelders: Rafael Wartes (Robinhood, Sur), Eldjero de Mees (Transvaal, Sur), Jaydovan Haas (ADO Den Haag, Ned), Ammiel Reingoud (Santos, Sur), Chiverio Adelij (Sparta Rotterdam, Ned), Chesron Oostwoud (SC Heerenveen, Ned) en Jayon Gerold (AZ Alkmaar, Ned). Aanvallers: Dimitrio Andro (Transvaal, Sur), Givon Derby (SC Beira Mar, Por), Roche Asidan (Leo Victor, Sur), Georrayne Boumann (NAC Breda, Ned) en Jonathan Fonkel (Robinhood, Sur).