‘Tweede van Nederland klinkt voor nu niet slecht in mijn oren’

door Terence Oosterwolde
PARAMARIBO — Sinds juli 2018 toen hij in Barranquilla, Colombia het acht jaar oude Cacso-record van George Bovell brak en in 22,18 seconden goud won tijdens de Centraal-Amerikaanse en Caribische Spelen, is zwemmer Renzo Tjon-A-Joe niet meer zo snel gegaan op de 50 meter vrije slag. Tot zaterdag in Amerena toen hij in Amersfoort tijdens de Nederlandse Kampioenschappen (NK) als tweede aantikte in 22,15 seconden. “PB (personal best, …red.) en nieuw Surinaams record na vier jaar!” jubelt hij tegenover .

“Ik weet dat er nog veel meer in me zit en ik wil richting Parijs consistent door blijven gaan”

‘Roos’, zoals de zwemmer liefkozend wordt genoemd, geeft toe dat hij “enorm opgelucht” is. “Ik heb er lang naar uitgekeken en heb de afgelopen twee tot drie jaar én vanaf de Covid-19-pandemie hard gevochten om in de zwemsport te kunnen blijven”, verklaart hij zijn enthousiasme. Daarnaast is deze prestatie voor hem de bevestiging dat hij nog niet is uitgeteld. “Ik weet dat er nog veel meer in me zit en ik wil richting Parijs consistent door blijven gaan”, zegt hij met blik op de Olympische Spelen van 2024.
Dat is ook de reden waarom Tjon-A-Joe na de Olympische Spelen van Tokio in 2021 ervoor koos zich in Nederland te vestigen. “Ik ben super warm opgevangen en gefaciliteerd”, zegt hij over Mark Faber (KNZB-staff bondscoach), Job van Duijnhoven (head coach De Dolfijn Amsterdam), André Cats (toenmalig technisch directeur en nu directeur Topsport van de overkoepeling NOC*NSF) en Topsport Amsterdam. Daardoor kon Tjon-A-Joe zich de afgelopen maanden alleen op het zwemmen concentreren, “waardoor ik nu weer eindelijk in staat ben beste tijden vast te leggen”.
Surinaams onderonsje
Dat hij net naast het goud greep – Kenzo Simons werd Nederlands kampioen in 22,12 seconden – verpest voor hem deze zaterdag niet. “Natuurlijk had ik de race het liefst gewonnen, maar Kenzo was vandaag beter. Meer dan een beste tijd zat er niet in, dus ik ben helemaal niet ontevreden. Tweede van Nederland klinkt voor nu niet slecht in mijn oren na het traject van de afgelopen vier jaar. Volgende keer pak ik hem wel.”
Al zondag krijgt het ‘Surinaams onderonsje’ een vervolg tijdens de NK. De 21-jarige Simons (inschrijftijd 49,67 seconden) start op de 100 meter vrije slag in baan vier en de vijf jaar oudere Tjon-A-Joe (49,87) in baan vijf van de vijfde serie. ‘Roos’ verwacht ook op het koningsnummer een goede beurt te maken, maar doet geen voorspelling.