Tot nu toe 2 piloten ingesloten bij Tibiti-drugs dropping

Tot nu toe zijn twee buitenlandse piloten in verzekering gesteld in de drugszaak van Tibiti, waarbij dinsdag 1.091,5 kilo cocaïne is aangetroffen. Een tweemotorig vliegtuig waarmee drugs vervoerd is, is intussen vernietigd in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM). Suriname verneemt dat meerdere droppings moeten zijn geweest, aangezien het vliegtuig niet zoveel vracht in één keer vervoerd kan hebben.

Het tweemotorige vliegtuig dat intussen is vernietigd. (Foto’s: OM)

De drugs zijn op meerdere locaties verspreid aangetroffen. Het maximale gewicht dat met zo’n vliegtuig vervoerd kan worden, is ruim 630 kg per keer, het gewicht van de piloten inbegrepen, legt een deskundige uit. Aan boord was er ook extra brandstof. Twee boten waren aangemeerd voor vervoer van de cocaïne. De personen zijn tijdig gevlucht. Het toestel heeft Venezuela als registratie, maar onderzoek moet uitwijzen of dat juist is. Bij drugsdroppings worden vaak valse registraties gebruikt.

De illegale landingsbaan is onklaar gemaakt met explosieven.

Het OM heeft gisteren de illegale landingsbaan onklaar laten maken. De vernietiging heeft plaatsgevonden in het kader van de bestrijding van de transnationale drugscriminaliteit en het beleid van het OM hieromtrent. De vernietiging heeft plaatsgevonden door het Justitieel Interventie Team ondersteund door deskundigen van het Nationaal Leger. Met explosieven zijn er kraters geslagen, waardoor het niet meer mogelijk is voor vliegtuigen om te landen.
Het OM zegt dit beleid voort te zullen zetten door de overige illegale landingsbanen die gebruikt worden voor drugsdroppingen, ook onklaar te maken.