Toerismesector kampt met ernstig tekort arbeidskrachten

“In de toerismesector is er  behoefte aan ruim 1000 arbeidskrachten, die maar niet ingevuld kunnen worden”, zei de minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, Steven Mac Andrew, onlangs. Volgens de minister heeft Suriname te kampen met twee tegenstrijdige zaken. Hij stelde dat er sectoren zijn die te kampen hebben met een ernstig arbeidstekort, terwijl de werkloosheidscijfers schrikbarend hoog zijn.
De minister verduidelijkte, dat het tekort in ieder geval aangevuld moet worden, gezien het ernstige gevolgen kan hebben voor de economie van het land. De bewindsman zei geen idee te hebben, waaraan dit fenomeen zou kunnen liggen, waarbij mensen zonder werk zitten, terwijl er arbeidsplekken beschikbaar zijn. Wel valt het volgens hem op, dat personen op zoek zijn naar een overheidsbaan. Volgens Mac Andrew, heeft het ministerie in de afgelopen periode gesprekken gevoerd met sectoren die een tekort hebben aan arbeidskrachten, waaronder ICT, toerisme, visserij, constructie en de houtsector. “ICT zegt mensen nodig te hebben, maar vooral mensen met een toch wat hogere scholing. Visserij, daar is gebleken dat het Guyanezen zijn die de sector beheersen, vooral de kustvisserij. In de constructiesector zijn er ook mensen nodig. Ook in de houtsector, zijn er veel mensen nodig”, aldus de minister.
Mac Andrew zei dat niet alle vacatures ingevuld zullen kunnen worden door Surinamers, gezien in bepaalde sectoren is gebleken dat de vraag naar buitenlanders groter is. “Er is een traject naar 1 januari 2023 toe, en ik denk dat zowel het bedrijfsleven als andere belanghebbenden in die periode zullen kijken wat de precieze impact zal zijn op hun activiteiten”, aldus de bewindsman.
The post Toerismesector kampt met ernstig tekort arbeidskrachten .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname