Toegang geweigerd voor directeur Esther Stichting

door Arjen Stikvoort
PARAMARIBO — De bewoners van de Esther Stichting zijn het meer dan beu. Er wordt al geruime tijd niet naar hen geluisterd over hun klachten over de erbarmelijke situatie waarin ze bivakkeren. Er is een zeer slechte verstandhouding met directeur Dihalu Deel.
Zij moet plaatsmaken voor iemand anders, “want zo kan het niet langer meer”, uit de voorzitter van het bewonerscollectief Robert Knott zijn misnoegen tegenover .

ADVERTISEMENT

“Wij eisen dat hier een directeur komt die orde op zaken kan stellen. Want nu gaat het niet. Het is bar slecht hier”

“We hebben vanmorgen de poort dicht gedaan, zodat de directeur/coördinator het terrein niet kan betreden. We zijn al jaren bezig om een oplossing te bedenken voor de onhoudbare situatie.” Het ministerie weigert om de directeur weg te sturen, zegt Knott. Wij eisen dat hier een directeur komt die orde op zaken kan stellen. Want nu gaat het niet. Het is bar slecht hier.”
De secretaris van de Algemene Bond Ester Stichting, Eugene Daniël, is meteen bij de actie betrokken.Daniël zegt dat de bewoners unaniem hebben besloten dat ze de directeur niet meer ondersteunen. Het is geen haalbare kaart meer om met de huidige directeur door te gaan.
Er moet iemand komen met kennis en kunde, luidt het credo. Daarnaast heeft een groot deel van de medewerkers ook het vertrouwen in de leidinggevende opgezegd. De bond wil de situatie coördineren en temporiseren, zegt Daniël. Het is een zaak van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting die de Ester Stichting van instructies moet voorzien, aldus Daniël.
Onhygiënisch
Er heerst al een langere tijd onvrede bij de Esther Stichting. De huisvesting laat te wensen over. De huisjes worden aangevreten door houtluizen en de tuin wordt niet goed onderhouden. Het gras groeit te hoog en trekt slangen aan. Daarnaast is vorig jaar begonnen om de sceptictanks op te knappen. Maar de werkzaamheden zijn niet afgerond waardoor er een zeer onhygiënische situatie ontstaat. 
Bij hevige regens loopt het terrein vol met water. Het stinkt overal en er is veel overlast van vliegen. Bovendien kunnen de medewerkers en de bewoners dan geen gebruik maken van de sanitaire voorzieningen, meldde Daniël eerder in de media. Ook het zorgpersoneel zou niet of nauwelijks met de bewoners communiceren.
Meerdere brieven van zowel het stichtingsbestuur als het bewonerscollectief zijn naar het ministerie van SoZaVo gestuurd, maar de structurele oplossing blijft tot de dag van vandaag uit. Hoewel de toegang voor slechts de directeur was gesloten maandag, heeft het personeel geen last gehad van de actie. Die kon haar werkzaamheden gewoon blijven uitvoeren. Samen met de bond gaan de bewoners in conclaaf of de actie tegen de directeur wordt voortgezet.
Coördinator Deel wil maandag nog niet tegenover de krant haar reactie geven. Maar zegt dit wellicht dinsdag wel te kunnen doen als zij zich zal melden aan de poort van de Esther Stichting. De Ester Stichting werd in 1951 opgericht voor leprapatiënten. Maar sinds de ziekte onder controle is in Suriname, worden de huisjes bewoond door seniore burgers en mensen met een lichamelijke beperking.