Surinamers omarmen niet gemakkelijk lokale producten

Het is nog moeilijker geworden om als Surinaamse wijnproducent te blijven opereren. Volgens Benito Amania, Ceo Rising Sun Wine Shop, zijn het negen jaren van vallen en opstaan geweest in deze business. De dagelijkse koersstijgingen en nu ook de belasting over de toegevoerde waarde (btw) maken dat heel wat Surinamers voor veel goedkopere wijnsoorten kiezen die in het buitenland zijn geproduceerd.
Amania ziet graag dat Surinamers “onze eigen producten” eerder voorkeur geven. Rising Sun Wine Shop, produceert zelfgemaakte wijn van Surinaamse vruchten en groenten, lianen en kruiden. Het is de afgelopen jaren moeilijk geweest om niet aan prijsopdrijving te doen, alleen om de gemeenschap tegemoet te komen. Uiteindelijk kom je er helemaal niet meer onderuit om dan te gaan verhogen, zegt Amania.
De wijnsoorten van Rising Sun worden geproduceerd volgens de inheemse bereidingswijze en zijn natuurproducten. Volgens Amania wordt er vaak genoeg ook gewerkt met andere Surinaamse ondernemers met de bedoeling elkaar te ondersteunen. Alle ondernemingen hebben het de afgelopen jaren heel zwaar gehad met de covid-19-pandemie en de financieel-economische crisis waarin wij ons nog steeds bevinden.
Amania, geeft verder aan dat Surinamers niet gemakkelijk nieuwe producten omarmen. De acceptatie was een van de zware uitdagingen waarmee het bedrijf heeft moeten dealen. “Het is doorzetten en geloven in de Heer daarboven om een onderneming draaiende te houden,” zegt Amania.
Er wordt nog gewerkt om de diverse producten van Rising Sun te exporteren naar het buitenland. Het lukt wel om de producten op te sturen naar het buitenland.
Deze ondernemer heeft nog grote dromen die hij samen met zijn team wil realiseren. Voor 2023 hoopt Amania, een van de beste producenten te worden van wijnsoorten, die gemaakt zijn op een traditionele inheemse manier.