Suriname – Santokhi vertrokken naar VS

President Chan Santokhi is aan het hoofd van een delegatie woensdagochtend vertrokken naar Washington DC, nadat hij de avond te voren afscheid had genomen van premier Mark Rutte. Santokhi zal als Caricomvoorzitter op 15 september deelnemen aan een bespreking tussen de vicepresident van de VS, Kamala Harris, en het Action Committee of Caribbean Leaders.
De meeting zal verdere invulling geven aan gesprekken die al vanaf april 2022 plaatsvinden, meldt de Communicatiedienst Suriname. Het doel van de gesprekken is om te komen tot samenwerking tussen de VS en de Caribische landen op een aantal specifieke gebieden zoals energiezekerheid, financiële ondersteuning en voedselzekerheid.

Tijdens de laatste Summit of the America’s in juni 2022 in Los Angeles heeft de Amerikaanse president, Joe Biden, zich gecommitteerd aan intensivering van de banden tussen de Verenigde Staten en het Caribisch Gebied. Biden gaf aan dat de VS het Caribisch gebied als een belangrijke partner ziet en graag wil bijdragen aan de groei van deze regio. De geplande meeting donderdag moet resulteren in een verdere uitwerking van de plannen voor deze voorgenomen bijdragen.

Na de meeting in Washington D.C., vertrekt de president naar New York waar hij de 77e United Nations General Assembly zal bijwonen.