Suriname en Curaçao willen relatie intensiveren

PARAMARIBO — Suriname en Curaçao willen hun relatie verder intensiveren. De minister-president van Curaçao, Gilmar Pisas, en president Chandrikapersad Santokhi hebben donderdag een onderhoud gehad in navolging op het gesprek dat ze eerder gevoerd hebben tijdens de VN-vergadering in New York.  
De minister-president en zijn delegatie zijn door Santokhi ontvangen op het presidentieel paleis. Premier Pisas is er ook in verband met de 47ste srefidensi-viering.
Samenwerking
Tijdens de ontmoeting donderdag hebben de staatshoofden zich gebogen over de mogelijke samenwerking met Caricom. “De drie landen van de Nederlandse Antillen, te weten Aruba, Sint-Maarten en Curaçao hebben interesse om ‘geassocieerde leden’ te worden van de Caricom. Op president Santokhi is wegens zijn Caricom-voorzitterschap het beroep gedaan om het lidmaatschap binnen de regionale organisatie mogelijk te maken”, laat de Communicatie Dienst Suriname (CDS) in een persbericht weten.  
Verder is ook aan de orde gekomen samenwerking op de gebieden onderwijs, landbouw en economische ontwikkeling. De Curaçaose premier deed een handreiking naar Suriname voor hulp van het eiland bij de toekomstige olie- en gasexploraties. Het land beschikt over voldoende capaciteiten om deze hulpbronnen te bewerken.
Op het gebied van landbouw kijkt Curaçao uit naar ondersteuning vanuit Suriname voor het verbouwen van voedselgewassen voor zijn bevolking. Het verzoek is om grond ter beschikking te stellen voor de landbouw. De regeringsleiders bespraken ook de mogelijkheden voor samenwerking in de private sector.