Suriname – Column: Hoopgevend

Aron Winter heeft zich vooralsnog voor twee oefenwedstrijden gecommitteerd aan Natio. De in Suriname geboren oefenmeester die in Europa zowel als speler en trainer zijn sporen heeft verdiend, zal namens Suriname langs de lijn staan wanneer Natio later deze maand aantreedt tegen Nicaragua en Pec Zwolle. Zoals ik eerder al stelde heeft het geen zin om slechts bij de oefenwedstrijden aan te zitten en daarna weer op te stappen. Echter kan ik de afwachtende houding van Winter, gezien de klassering van Natio in de Concacaf Nations League, wel begrijpen. Zoals het er nu voor staat is degradatie uit de A-League onafwendbaar en lijkt er op het eerste gezicht, niet zoveel eer te behalen met Natio. Het is op zijn zachtst uitgedrukt, hoopgevend dat Aron toch deze uitdaging aangaat, want meestal is men geneigd een zinkend schip te verlaten.

Aron zal wel op de hoogte zijn van het reilen en zeilen bij de SVB; dat er nog veel hapert op organisatorisch vlak en dat men daar geen tegenspraak duldt. Kan Winter met het aanvaarden van deze job, naïviteit verweten worden? Natuurlijk heeft hij zich niet alleen omstandig laten informeren door het bondsbestuur, maar ook door zijn voorgangers. Dat hij desondanks toch in zee wenst te gaan met de SVB, maakt duidelijk dat hij als deskundige wel potentie ziet in de spelersgroep en ook nog overloopt van liefde voor zijn geboorteland. Deze positieve instelling kan Natio best gebruiken, want de afgelopen 14 maanden waren nogal turbulent voor ons voetbal. Een bondscoach die Natio weer aan het voetballen had gekregen, maar na een meningsverschil met het bestuur, zonder scrupules aan de kant werd gezet, vervolgens zat onze mannenselectie ongeveer vijf maanden verlegen om een keuzeheer. In januari van dit jaar trad Menzo aan, om er in augustus de brui aan te geven.

De onzekerheid die Natio door al deze perikelen uitstraalt, is zeker geen invitatie voor een gerenommeerde bondscoach. De handreiking van Winter moet daarom met beide handen worden aangegrepen door het bestuur. Zoals de zaken er nu voor staan, heeft Aron de beschikking over de sterkst mogelijke selectie, dus zullen de oefenwedstrijden de doorslag moeten geven dat hij zijn verblijf bij Natio verlengt. Ik heb er geen rede voor om eraan te twijfelen dat hij als kundige trainer er wel in zal slagen om de spelersgroep aan het voetballen te krijgen. Het bestuur moet ervoor zorgen dat ze Winter geen strobreed in de weg leggen, zodat hij in het lange traject dat onvermijdelijk lijkt, kwalificatie voor de Gold Cup veilig kan stellen.

Ten overvloede wens ik erop te wijzen dat de spelers die zich bereid hebben getoond voor Natio uit te komen, stuk voor stuk kanjers zijn die het niet aan durf ontbreekt. Namens Suriname moeten ze daarom een forum krijgen om hun kunnen te etaleren. Het bondsbestuur moet hierin het voortouw nemen door alles in orde te maken, zodat de spelers zonder aarzelen uitkijken naar de momenten bij de nationale ploeg. In bloedvorm verkerende professionele spelers die het goed doen in hun competities en een kundige keuzeheer met hart voor zijn geboorteland, lijkt mij de ideale combinatie en het ultieme moment om te smeden aan een ploeg die op termijn, de wereld aan kan!

Mireille Hoepel