Suriname – Column: Bijzonder stil

De nationale voetbalploeg van Suriname is sedert de vorige FIFA-window in juni, voor het laatst in actie gekomen. Eerst speelde Natio hier te lande gelijk tegen Jamaica om vervolgens uit te verliezen tegen Jamaica en Mexico. Menigeen was getuige van de afnemende prestatie van Natio. In de eerste wedstrijd waren de spelers lekker fris en creëerden ze zelfs de betere kansen in de eerste speelperiode, echter liet de afronding te wensen over. In de tweede ontmoeting bracht Natio beduidend minder en in de laatste wedstrijd holde Suriname van begin tot eind achter de feiten aan. Het was overduidelijk dat de selectie te smal was en dat de spelers die het karwei uiteindelijk moesten klaren, niet het vertrouwen hadden van de bondscoach. Uit de ontmoetingen kon ook worden meegenomen dat Natio te weinig oefenwedstrijden had afgewerkt. Door de magere buit, 1 punt uit drie wedstrijden zijn de vooruitzichten voor Natio behoorlijk geslonken.

Wie had gedacht dat de verantwoordelijken alles in het werk zouden stellen om ervoor te zorgen dat in de eerstvolgende FIFA-window maximaal geoefend zou worden, vergiste zich deerlijk. De maand augustus is al een paar dagen oud en nog steeds is er beeld nog geluid met betrekking tot te spelen oefenwedstrijden, vanuit de Letitia Vriesdelaan. Het zou goed zijn om tegenstanders te zoeken die bereid zijn om hier te lande tegen Natio te oefenen. In het uiterste geval moet hier te lande een trainingskamp worden belegd, zodat de diaspora-spelers voldoende kunnen acclimatiseren. Het bestuur moet het voetbalminnend publiek informeren over de stand van zaken. Het is al geruime tijd bijzonder stil. Betrokkenheid van het publiek verwerf je niet door zelden of nooit informatie te delen. Door geregeld te laten weten waarmee je bezig bent, creëer je betrokkenheid.

Ook vanuit de zijde van de keuzeheer is het bijzonder stil. Nu hoeft hij geen copy te zijn van zijn voorganger, maar hij kan toch wel meer van zich laten horen. Voor hem geldt ook dat de betrokkenheid zal komen, naarmate er meer informatie wordt gedeeld. Aangezien de bondscoach weinig vertrouwen heeft in de groep die van de bank moet komen, is het wenselijk dat er gezien het korte tijdsbestek, koste noch moeite wordt gespaard om meer diaspora-spelers toe te voegen aan de selectie. Daarnaast moet er ook gewerkt worden met de lokale groep, zoals de vorige bondscoach dat deed. Las extra sessies in om de groep die hier actief is, op te trekken, zodat je een sterke bank en meer vertrouwen krijgt in de wisselspelers. Diaspora zou voor de korte termijn de oplossing kunnen zijn, mits de spelers die bereid zijn hun schouders onder het werk te zetten, met meer waardigheid worden behandeld.

De mannen die gekozen hebben voor Natio moeten zich gerespecteerd en gewaardeerd weten, dan zullen de prestaties niet uitblijven. Als ze lezen of horen dat er over hen als ‘derde garnituur’ gesproken wordt, is dat best wel ontmoedigend. Integendeel zijn we hen liefde en dank verschuldigd. Vooral de spelers die op jonge leeftijd – en dat zijn er toch wel een aantal – voor Natio hebben gekozen, moeten door het publiek omarmd worden. Ook in deze is er een taak weggelegd voor het bondsbestuur om het grotere publiek vertrouwd te maken met de spelers die offers brengen om onder gebrekkige omstandigheden voor Natio uit te komen. Het heeft geen zin om te blijven dagdromen over ‘grote namen’ die niet zitten te springen om Natio te komen versterken. Roei met de riemen die je hebt!

Mireille Hoepel