Suriname – Caféhouder in vrijheid gesteld

De uitbater van een café, Sergio P., is donderdag door de rechter-commissaris (rc) in vrijheid gesteld. Hij was aangehouden en in verzekering gesteld voor afpersing en diefstal van geld. In de vroege ochtend van zondag 19 juni vond er een aanrijding plaats tussen 2 personenauto’s, vlak voor het pand waar het café wordt geëxploiteerd. Het werd een gehaal en getrek tussen de veroorzaker en de benadeelde van de aanrijding, omdat de veroorzaker geen documenten ter identificatie wenste te overleggen. De politie werd gebeld maar die gaf aan dat zij niet bemoeien wanneer er slechts sprake is van blikschade.

De benadeelde gaf aan dat de schade aan haar voertuig SRD 2.000 bedroeg. Omdat de veroorzaker weigerde om de schade te betalen omdat hij naar zijn zeggen geen geld bij zich had, en de zaken dreigden te escaleren, stelde Sergio P. voor om de SRD 2.000 aan de benadeelde voor te schieten. Sergio P. vond het namelijk geen gezicht dat er vlak voor zijn café werd uitgescholden.

Nadat het geld was betaald, werd overeengekomen dat Sergio P. het voertuig van de veroorzaker zou achterhouden, totdat hij zou terugkomen met het voorgeschoten bedrag. Sergio P. parkeerde het voertuig van de veroorzaker op het terrein en sloot dat goed af. Zondagmiddag deed de veroorzaker aangifte bij de politie dat hij was afgeperst door Sergio P. De politie toog samen met de veroorzaker naar Sergio P. De politie gaf opdracht om het voertuig af te staan aan de eigenaar.
Nadat de eigenaar zijn auto terugkreeg, verklaarde hij aan de politie dat hij 3.000 euro in zijn auto had en dat het geld was verdwenen. Sergio P. werd daarop aangehouden en in verzekering gesteld voor afpersing en diefstal van het geldbedrag.De advocaat van Sergio P., Maureen Nibte, geeft aan dat uit nadere verhoren door de politie is gebleken dat de eigenaar kennelijk een valse aangifte van de diefstal van het geldbedrag heeft gedaan. Hij kon niet verklaren vanwaar hij met het bedrag komt en waar van het voertuig het geld was. Ook heeft hij geen verklaring waarom hij het geld niet uit het voertuig heeft gehaald voordat dit door Sergio P. was ingenomen, en waarom hij uit die 3.000 euro geen 100 euro heeft gehaald om de schade van de benadeelde te betalen.

De aangever raakte geïrriteerd door de vragen van de politie en wenste niet meer mee te werken aan het onderzoek. Nibte vroeg aan de rechter-commissaris om haar cliënt in vrijheid te stellen, welk verzoek door de rc werd gehonoreerd. Sergio P. werd onmiddellijk in vrijheid gesteld.