Suriname – 150 rekruten KPA beëdigd

De laatste lichting rekruten van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) van januari 2020 is donderdag beëdigd tot Buitengewoon Agent van Politie. Het gaat om 150 penitentiaire ambtenaren vierde klasse. De manschappen zijn donderdag op het terrein van de Centrale Penitentiaire Inrichting, te Santo Boma in hun nieuwe hoedanigheid ingezworen.

Bondsvoorzitter van het Korps Penitentiaire Ambtenaren, Max Breinburg, zei dat er met het ministerie van Justitie en Politie wordt gewerkt aan hun rechtspositionele zaken. Er moet nog tal van zaken gerealiseerd worden voor verdere professionalisering van de dienst. Er zal gewerkt worden aan het formaliseren van de noodzakelijke voorzieningen.

Beleidsadviseur Justitie en Politie, Georgine Acton zei dat er veel meer van de groep wordt verwacht dan alleen de deuren open maken en sluiten. Zij drukte de mensen op het hart om een bijdrage te leveren aan het resocialisatieproces van de gedetineerden. “Om hen aan te sterken, zodat zij bij het terugkeren naar de samenleving een waardige plek kunnen innemen.”

Joyce Pané-Alfaisi, korpschef KPA, vroeg de beëdigden het imago hoog te houden en te allen tijde een goed voorbeeld te zijn. “Houdt u zich aan de geldende regels. Er wordt met een vergrootglas gekeken naar het korps.” Zij heeft verder aangegeven dat zij zich ervan bewust is dat er heel veel inspanning is gepleegd door de beëdigden om dit punt te bereiken. “Uw weg en toekomst binnen deze organisatie heeft u in eigen handen. De overheid en de leiding van de dienst zullen daarbij zorgen voor de nodige facilitering.”

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie ging in op uitdagingen en risico’s van het beroep, meldt het ministerie in een persbericht. “Jullie zijn door de overheid aangetrokken om individuen, die ontspoord zijn te begeleiden in het resocialisatieproces, ongeacht welke sociaal maatschappelijke situatie ertoe heeft geleid dat zij hier zijn beland. Als we hier niet goed resocialiseren, krijgen wij steeds draaideur criminelen en dan hebben jullie je werk niet goed gedaan.”