Surinaamse Militaire School levert 13 onderofficieren af

Bij de eerste lichting van de onderofficiersopleiding van de Surinaamse Militaire School (SMS) zijn dinsdag 13 onderofficieren afgeleverd. Minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie noemt dit een stap naar verdere professionalisering en versterking van het leger. “Gekwalificeerd en competent personeel op elk niveau is een bijzondere voorwaarde voor een professioneel leger.” De enige vrouw, sergeant Ramona van der Vloot, is tevens de best geslaagde cursist.

Van de geslaagden is sergeant Divine Blijd de beste sporter en sergeant Quincy Valpoort, de beste instructeur. De opleiding is in oktober 2019 gestart. Volgens majoor Brian Landveld, commandant van de SMS, was het een traject vol uitdagingen, onzekerheden en grote twijfels. De opleiding heeft door de Covid-19-pandemie tussen maart 2020 en december 2020, meerdere onderbrekingen gekend. In totaal is de opleiding voor bijkans 10 maanden onderbroken.

Landveld zegt dat door de pandemie de SMS genoodzaakt was na te denken hoe het anders en beter kon. Dit resulteerde in het op 11 januari 2021, voor de eerste keer binnen het onderwijsgebeuren van het Nationaal Leger, introduceren van blended learning. “Deze vorm van onderwijzen heeft ertoe bijgedragen dat de achterstanden in het onderwijsleerproces geminimaliseerd zijn en de studenten conform het curriculum de opleiding hebben kunnen afronden.”

Luitenant-kolonel Werner Kioe A Sen, waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger, noemt de onderofficieren de ruggengraat van het leger, omdat de onderofficier de leider is die directe invloed heeft op de manschappen. “De onderofficier is degene die dagelijks rechtstreeks werkt en leeft met de manschappen. Deze onderofficier is daardoor medeverantwoordelijk voor de gezondheid, welzijn en veiligheid van zijn manschappen”, zegt Kioe A Sen.Ook kolonel buitendienst, Justus Hew A Kee, commandant van het Instituut voor Defensie Opleidingen (IDO), had woorden van raad voor de onderofficieren, meldt de voorlichting van Defensie. Hij legde hen op het hart waardevol te zijn voor de organisatie, hun land en hun soldaten. “De juiste attitude, karakter en integriteit hebben. U zult uw volk niet te schande leggen”, benadrukte Hew A Kee.