Surinaams-Nederlandse kunstenaars op wereldberoemde kunsttentoonstelling Documenta 15

PARAMARIBO — In de stad Kassel in Duitsland is afgelopen weekend de tentoonstelling ‘Documenta 15’ geopend. Hoofdlocatie is het museum Fridericianum, een van de oudste musea ter wereld, waarin kunst te zien is van een groot aantal Surinaams-Nederlandse kunstenaars als onderdeel van de ‘The Black Archives’ tentoonstelling ‘Documenting Black Pasts & Presents’.

“Linger probeert door middel van zijn kunst Winti op een positieve manier de wereld in te brengen”

Op de eerste etage zijn zijn de verhalen van Anton de Kom en Hermina en Otto Huiswoud te vinden en wordt er onder andere met een kritische blik gekeken naar de rol van de Duitse Herrnhut-missionarissen (EBG) in de Europese koloniën. Een van de deelnemende kunstenaars is Jaasir Linger, een opkomende kunstenaar wiens kunstwerken al onder andere te zien n in het Amsterdam Museum en Museum Het Rembrandthuis. 
Linger’s kunst bevat altijd elementen van Winti en hij probeert door middel van zijn kunst Winti op een positieve manier de wereld in te brengen als tegenwicht tegen de negatieve beeldvorming van Winti gecreëerd door de koloniale overheid en christelijke kerk.
Documenta is sinds 1955 een van ’s werelds belangrijkste tentoonstellingen van actuele beeldende kunst en vindt eens in de vijf jaar plaats. De tentoonstelling duurt precies honderd dagen en strekt zich meestal uit over de hele stad waar men op diverse locaties zowel binnen als wel buiten in de open lucht kunsttentoonstellingen kan bezoeken. Dit jaar is het de vijftiende keer dat Documenta plaatsvindt, van vrijdag 18 juni tot en met zondag 25 september.