AMSTERDAM — De 74-iarige Henk Rommy, die in het criminele milieu bekend staat als de ‘Zwarte Cobra’, eist meer dan drie miljoen euro schadevergoeding van de Nederlandse staat. De in Suriname geboren crimineel werd onlangs in hoger vrijgesproken voor een dubbele moord in het Belgische Antwerpen, gepleegd in 1993. Volgens zijn advocaat Mark Teurlings heeft Rommy dertig jaar lang reputatieschade geleden door de aanhoudende verdenkingen.
De bijnaam ‘Zwarte Cobra’ kreeg Rommy vanwege zijn vermeende rol als koelbloedige en ongrijpbare spil in het internationale drugscircuit. Hij werd in de jaren negentig in verband gebracht met meerdere liquidaties en grootschalige drugshandel. Het Openbaar Ministerie beschuldigde hem er onder meer van opdrachtgever te zijn geweest van de liquidatie van de 55-jarige Griekse diamantair en drugshandelaar Henie Shamel en diens 44-jarige vriendin.
“Voor Rommy, die decennialang symbool stond voor de ongrijpbare top van de Nederlandse onderwereld, was dat het juridische sluitstuk van een langlopend dossier”
Openstaande schuld
Het motief voor de dubbele moord zou volgens justitie een openstaande schuld zijn geweest die Rommy nog bij Shamel had. Hem vermoorden was volgens het OM eenvoudiger dan betalen. De schutters werden uiteindelijk tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld, maar de opdrachtgever bleef buiten schot. En dat was volgens het OM Henk Rommy, die echter ontkende iets met de zaak te maken te hebben gehad.
Rommy kon in deze zaak lange tijd niet in Nederland vervolgd worden omdat hij in de Verenigde Staten een gevangenisstraf van zeventien jaar uitzat voor grootschalige xtc-smokkel. Pas in 2021 keerde hij terug naar Nederland, waar hij nog een resterende drugsstraf van veertien maanden moest uitzitten. In 2023 kwam hij weer op vrije voeten.
Hij werd in de zaak van de dubbele moord uiteindelijk echter door de rechter vrijgesproken wegens gebrek aan sluitend bewijs. En ook onlangs in het hoger beroep dat het OM aantekende, ging hij in april vrijuit.
Voor Rommy, die decennialang symbool stond voor de ongrijpbare top van de Nederlandse onderwereld, was dat het juridische sluitstuk van een langlopend dossier. Maar nu wil hij genoegdoening en eist dus ruim drie miljoen euro van de Nederlandse staat.
Maatschappelijk buitengesloten
Van dat bedrag is volgens zeggen van advocaat Teurlings drie miljoen euro bestemd als smartengeld. “Mijn cliënt is meer dan dertig jaar onterecht verdacht en vervolgd. Hij is daardoor maatschappelijk buitengesloten en gestigmatiseerd, terwijl hij nooit is veroordeeld voor een gewelds- of levensdelict.”
De claim bestaat uit smartengeld voor reputatieschade, psychische schade en het verlies van maatschappelijk leven. Ook wordt een vergoeding gevraagd voor de tijd die Rommy onterecht heeft vastgezeten en andere gemaakte kosten. De overheid heeft veertien dagen de tijd om op de claim te reageren. Als er geen regeling komt, stapt Rommy naar de rechter.
- Man neergeschoten na woordenwisseling; verdachte aangehoude…..
- CBvS waarschuwt voor speculatie: wisselkoersdruk deels gevo…..
- Koorndijk: ‘Strenge local content-regels kunnen corruptie i…..
- Oekraïne: Repatriëring van oorlogsdoden is afgerond..
- Nemen of niet..
- SEOGS 2025 markeert kantelpunt in Surinames energietoekomst..
- Projectleider Jorrit Beerens: ‘Een coach is nooit uitgeleer…..
- CBvS: Koersdruk gevolg van sentiment en onzekerheid..
- Eindtoernooi WK-voetbal..
- Euro boven SRD 45 bij cambio’s, dollar stijgt ook..
- Suriname Pageant Collectief opgericht..
- De koers van het wantrouwen..
- Operatie Delta Force: Achttien bromfietsen en één voertuig …..
- Operatie Delta Force en gemengd politieteam treden op tegen…..
- Herdenking 180 jaar Boeroes in Suriname..
- Soekidjo Sasmiardja..
- Shata werkt samen met internationale influencers om toerism…..
- De verkiezing van de president in Suriname: een tikkende ti…..
- Monument uit 1926 krijgt nieuw leven als Petrus Donders Jeu…..
- Swit Firi is na een stilte van bijna een jaar terug..
- Zeven finalisten voor tweede editie Nyun Sten Festival..