AMSTERDAM — Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft vorige week in hoger beroep 22 jaar cel geëist tegen de 74-jarige Henk Rommy voor de moord op een drugshandelaar en diens vriendin in 1993. De in Suriname geboren Rommy, die bekend staat als de Zwarte Cobra, was daar in 2023 voor vrijgesproken. Maar het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat hij de opdracht heeft gegeven.
De in 1951 in Paramaribo geboren Rommy verhuisde op zijn derde al met het gezin naar Nederland, waar hij het in eerste instantie goed deed. Maar nadat hij een baan in Zwitserland had gevonden na zijn studie in de metaalbewerking, vond hij dat hij veel te weinig verdiende en ging voor het ‘snelle geld’. Dat was te krijgen via het criminele pad maar daardoor ging hij cel in en cel uit.ADVERTISEMENT
“De reden voor de moorden zou zijn geweest dat hij het slachtoffer nog een bedrag van honderdduizend euro schuldig was. En doodschieten was eenvoudiger dan betalen”
Hij pleegde inbraken en handelde al snel in gestolen antiek en tweedehands auto’s. Maar uiteindelijk werd hij opgepakt. Hij wist twee keer te ontsnappen uit een politiebureau, om vervolgens weer opgepakt te worden. Uit die tijd als inbreker dateert zijn bijnaam ‘Zwarte Cobra’; Rommy beweerde in die tijd dat hij zo lenig was dat hij door een sleutelgat zou passen.
In 1974 werd hij onder andere vanwege een postzegelroof veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf. Drie jaar later kreeg hij drie jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de handel in gestolen schilderijen, waaronder een doek van Rembrandt. Het grote geld bracht Rommy in de drugshandel in met name België, alwaar hij samenwerkte met een aantal corrupte opsporingsambtenaren.
Verraden door medecrimineel
In 1984 werd hij in Marokko gepakt voor het handelen in hasj. Hij wist wederom te ontsnappen, maar werd vlak voordat hij op een boot van Tanger naar Spanje kon stappen verraden door een medecrimineel. Hij werd achttien maanden opgesloten in een dodencel maar kreeg in 1986 op de verjaardag van de Marokkaanse Koning Hassan II gratie.
Eenmaal terug in Nederland, stortte hij zich met succes op de smokkel van hasj, onder meer uit Pakistan. Hij was als drugsbaron op het toppunt van zijn macht maar werd opnieuw gearresteerd in Nederland op verdenking van het smokkelen van duizenden kilo’s hasj uit Marokko. Na een jaar kwam hij echter weer vrij omdat het Openbaar Ministerie was vergeten te melden dat het inkijkoperaties had laten plaatsvinden, wat volgens het Nederlandse strafrecht wel had gemoeten.
Smokkel van Xtc-pillen
In de jaren die volgden, hield Rommy zich onder meer bezig met wapenhandel en de smokkel van heroïne. Hij werd diverse malen opgepakt en veroordeeld. In 2004 werd Rommy op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten aangehouden in Spanje op verdenking van betrokkenheid bij de smokkel van duizenden Xtc-pillen.
In 2006 werd hij door aan Amerikaanse rechtbank veroordeeld tot twintig jaar gevangenis, de maximumstraf die hiervoor kon worden gegeven. Pas op 19 januari 2021 kwam hij vervroegd vrij en vloog terug naar Nederland, waar hij meteen weer werd opgepakt vanwege een veroordeling in 2001, waarvoor hij nog veertien maanden moest uitzitten.
Daarmee was hij nog niet van justitie af, want hij werd nog verdacht van de moord uit 1993 op de 55-jarige Griekse drugshandelaar en drugscrimineel Henie Shamel en zijn 44-jarige vriendin in Antwerpen. Zij werden doodgeschoten terwijl ze in een auto zaten. Rommy zou de opdracht hiervoor hebben gegeven. Eerder werden voor deze aanslag drie uitvoerders veroordeeld. In 2023 werd hij daarvoor vrijgesproken.
Het OM tekende tegen die uitspraak hoger beroep aan en ziet de geboren Surinamer als enige opdrachtgever. De reden voor de moorden zou zijn geweest dat hij het slachtoffer nog een bedrag van honderdduizend euro schuldig was. En doodschieten was eenvoudiger dan betalen.
Bij de behandeling van het hoger beroep bleef Rommy in zijn onschuld volharden. Het is nog niet bekend wanneer uitspraak wordt gedaan in deze moordzaak van ruim dertig jaar geleden en of Rommy – redelijkerwijs – de laatste jaren in een cel moet slijten. Tot die tijd mag hij nog in vrijheid van zijn leven genieten.
- Positief bezoek minister Rubio probeert men te ondermijnen..
- Signalgate: “Topadviseur Trump gebruikte privé-Gmail voor r…..
- Bond Luchthavenbeheer wil garanties voor uitbetaling..
- Nationaal Leger voegt 31 commando’s toe aan elite eenheid..
- Buschauffeur overlijdt in ziekenhuis na verkeersongeval..
- Burgers ontstemd over ongevraagde plaatsing op VHP-kandidat…..
- Kandidaten eisen schrapping van VHP-lijst wegens ontbrekend…..
- Zes kandidaten willen van de VHP lijst in Sipaliwini..
- Verkiezingen verliezen geloofwaardigheid door politieke inv…..
- Medewerkster doet aangifte tegen directeur Toerisme wegens …..
- Situatie bij Esther Stichting blijft ongewijzigd en zorgwek…..
- Nieuwe brugconstructie in Suriname is conform international…..
- Baitali in beroep bij IDB tegen gunning infrastructureel we…..
- BEP houdt trainingssessie voor haar DNA-kandidaten..
- Bond luchthavenbeheer stelt ultimatum tot vrijdag; heft act…..
- Normale afhandeling van SLM vluchten ..
- Baitali verzet zich tegen ‘oneerlijke gunning’ infrastructu…..
- SLM: vluchten worden normaal afgehandeld na gesprekken..
- Geen stem geen toekomst voor Coronie..
- Actie bond NV Luchthavenbeheer afgewenteld..
- Dodelijk ongeval: bestuurder komt om het leven na crash in …..