Zwangerschapsapp voor Suriname

18/10/2020 06:00 – Aidy Pinas-Agodeba

 
PARAMARIBO – Stichting Perisur is tevreden over het gebruik van de nieuwe Surinaamse zwangerschapsapp Lucy, die werd gelanceerd in aanwezigheid van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. De app is al door meer dan vijfhonderd Surinaamse vrouwen gedownload.
Deze applicatie is ontwikkeld in het kader van het twinningproject Zorg-inde-hand, dat uitgevoerd wordt door Perisur met haar Nederlandse partner Health[e]Foundation. Dit project beoogt de moederen babysterfte in Suriname terug te dringen. De zwangerschapsapp is ontwikkeld om Surinaamse vrouwen nuttige informatie te geven over hun zwangerschap en het eerste levensjaar van hun baby. Hiermee worden vrouwen beter betrokken bij hun eigen zorg.
Ashna Hindori-Mohangoo, projectleider van Stichting Perisur, vindt Lucy heel belangrijk. “Vrouwen in Suriname hebben vaak geen of onvoldoende informatie over hun zwangerschap of het eerste levensjaar van hun baby. Dit kan ernstige complicaties voor de gezondheid hebben. De app vergroot de kennis van zwangere vrouwen en moeders van pasgeboren kinderen en is uniek omdat ze speciaal ontwikkeld is voor Surinaamse vrouwen”, zegt Hindori-Mohangoo.
Dankzij de app zijn vrouwen goed geïnformeerd over het verloop van hun zwangerschap en de groei van hun baby. De app stuurt wekelijks berichten met informatie over onder andere de ontwikkeling van de baby, mogelijke alarmsignalen tijdens de zwangerschap en hoe te handelen, herinneringen voor prenatale of postnatale bezoeken, informatie over vaccinaties, hygiëne en gezonde voeding.
Perisur is blij met de ondersteuning die de app heeft gekregen van minister Ramadhin. Bij de ingebruikname onderstreepte hij het belang er van voor het verminderen van moeder- en kindsterfte in Suriname. De bewindsman is blij dat er nu een app is die zich specifiek richt op de Surinaamse vrouw en heeft beloofd ze te zullen promoten.
Perisur streeft ernaar dat vanuit het Zorg-in-de-hand project minimaal drieduizend zwangere vrouwen en jonge moeders de zwangerschapsapp zullen downloaden. De organisatie hoopt dat uiteindelijk alle tienduizend vrouwen die jaarlijks bevallen in Suriname de gratis applicatie zullen gebruiken. Zwangere vrouwen of vrouwen met baby’s tot één jaar kunnen de app eenvoudig downloaden in de Appstore of Playstore door op Lucy Health te zoeken.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname