Zuid-Korea: Tyfoon Maysak eist minstens één leven

Minstens één persoon is gedood en meer dan 2.000 mensen zijn geëvacueerd naar tijdelijke onderkomens in Zuid-Korea toen een krachtige tyfoon over het schiereiland raasde, zeiden de autoriteiten vandaag. Tyfoon Maysak, genoemd naar het Cambodjaanse woord voor een boomsoort, kwam donderdag vroeg aan in Busan aan de zuidkust, waarbij verkeerslichten en bomen werden vernield en straten onder water liepen. Ook vluchten werden geannuleerd of vertraagd, meldde persbureau Yonhap.

Een vrouw is gedood nadat een sterke windvlaag het raam van haar appartement in Busan verbrijzelde, terwijl een man van in de zestig gewond raakte toen de wind een buitenkoelkast deed omvallen en hem verpletterde. Meer dan 2.200 mensen zijn geëvacueerd naar tijdelijke onderkomens en ongeveer 120.000 huizen bleven de hele nacht zonder stroom in de zuidelijke delen van het land en op het eiland Jeju. Volgens het weerbureau heeft het eiland Jeju sinds dinsdag meer dan 1.000 mm regenval gemeld.

De storm vond later zijn weg naar het noorden en passeerde de Japanse Zee voordat hij rond middernacht voor de tweede keer aan land kwam bij Kimchaek in Noord-Korea. “De invloed van de tyfoon op ons land zal geleidelijk verzwakken”, zei de Zuid-Koreaanse Meteorologische Administratie, die zware regenbuien en harde wind in oostelijke gebieden voorspelde.

Het Koreaanse schiereiland ziet normaal gesproken slechts één tyfoon per jaar, maar een andere tyfoon, Haishen, broeit ten zuiden van Japan en zal naar verwachting zondag of maandag de Koreaanse kust treffen, meldde NASA’s Earth Observatory.

Een schip, de ‘Gulf Livestock 1’ die met 43 bemanningsleden en bijna 6.000 runderen onderweg was van Nieuw-Zeeland naar China, kapseisde in het woeste weer in de Oost-Chinese Zee, volgens een overlevend bemanningslid. Het schip stuurde woensdag een noodsignaal vanuit het westen van het Japanse eiland Amami Oshima, toen Maysak op het Koreaans schiereiland afstormde.

Natuurrampen hebben de neiging om een grotere impact te hebben in het noorden vanwege de krakende infrastructuur, en het land is kwetsbaar voor overstromingen aangezien veel bergen en heuvels al lang zijn ontbost. De tyfoon veroorzaakte zware regenbuien in het noorden, waarbij de totale regenval donderdag 385 mm bereikte in de havenstad Wonsan aan de oostkust.

De staatsmedia van Pyongyang zijn zeer alert geweest, met live-uitzendingen van de situatie, met een verslaggever die in een met water overspoelde straat in de havenstad staat. De autoriteiten hieven hun tyfoonwaarschuwing op toen de storm zwakker werd en richting China trok. “De tyfoon zal Musan passeren en ons land verlaten”, vertelde een meteorologische officier aan de Noord-Koreaanse Centrale Televisie. “Ik verwacht geen effecten.”

Maysak is de negende tyfoon van het seizoen en de vierde die dit jaar het schiereiland treft. De landbouwsector in Noord-Korea is bijzonder kwetsbaar voor zwaar weer, en de stormen en overstromingen van deze zomer hebben geleid tot bezorgdheid over de zwakke voedselsituatie in het land. De reeks stormen wordt aangewakkerd door “extreem warm water van de tropische westelijke Stille Oceaan”, meldde NASA. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com