Het zorgpersoneel in dienst bij Zon Thuiszorg is wederom niet uitbetaald. Dit vertellen zij aan Suriname suriname, waarbij ze aangeven de situatie zat te zijn en de aandacht van de overheid te vragen. Volgens sommigen werken ze al maanden zonder betaling.
“Ik werk als parttimer bij Zon Thuiszorg en ik word niet volledig uitbetaald. Wat achter is gehouden, wordt nooit meer uitbetaald. Sedert 2023 heeft de directeur mij niet meer uitbetaald zoals afgesproken. Er worden gelden ingehouden op het salaris zonder duidelijke redenen. Ook wanneer een patiënt komt te overlijden, betaalt hij de zusters niet uit,” vertelt een zuster. Tevens worden zorgverleners bedreigd met geen uitbetaling als ze naar de media stappen of andere stappen ondernemen.
Een andere zuster vertelt hoe moeilijk haar situatie is: “Ik moet nu de buren bedelen om mij te helpen met een pak pap en melk. Iemand gaf me losse pamper voor mijn baby omdat ik acht maanden lang niet uitbetaald ben. Ik kan niet afsluiten zonder geld ontvangen te hebben, ik heb mijn kracht gegeven aan deze zorg en ga niet vertrekken zonder geld. De overheid moet ingrijpen.” Dit thuiszorgpersoneel strijdt al sinds september voor uitbetaling, maar zonder resultaat.
Directeur legt schuld bij overheidKenneth Gemert, directeur van Zon Thuiszorg, stelt dat het probleem van late betalingen al jaren speelt. Hij wijst de schuld echter niet bij zichzelf, maar bij de overheid. “De mensen in bestuursfuncties begrijpen hun taken niet. De overheid heeft onvoldoende inzien dat de hulp die wij bieden nodig is, en de gelden niet tijdig overmaakt,” aldus Gemert.
Hij voegt toe: “Vanaf augustus tot december hebben we niets ontvangen van de overheid. We proberen met lapmiddelen de zusters binnenboord te houden door te beloven dat het geld wel aankomt, maar het komt niet. Twee weken in januari zijn verstreken en we hebben nog niets gezien, ondanks beloftes van het ministerie van Financiën en Planning.” Gemert benadrukt dat de betaallijsten klaar liggen en de betalingen kunnen plaatsvinden zodra het geld gestort wordt.
Zon Thuiszorg in financiële problemen door late betalingenVolgens Gemert is het elke dag bellen tot twee of drie keer om te horen dat de stukken naar de Centrale Bank van Suriname zijn gestuurd. “We moeten ons neerleggen bij ‘lanti’, en het probleem blijft bestaan. Deze maand staan we opnieuw voor een late uitbetaling,” zegt Gemert.
Zon Thuiszorg heeft te kampen met financiële problemen door de vertraagde betalingen van de overheid, terwijl de zorg wel geleverd wordt. De directeur stelt dat zijn organisatie verarmd is door de slechte betalingen. “De tarieven voor de zorg zijn niet aangepast en we werken nog steeds met oude tarieven. We hebben een overeenkomst met de overheid, maar we zijn al geruime tijd blut omdat we niet worden betaald.”
Afname aantal cliënten door niet-betaling en vertrek personeelGemert zegt dat de zorgverleners afgelopen maand wel uitbetaald zouden zijn, maar het personeel beweert anders. Hij benadrukt dat niet de zusters, maar de hoofdzuster bepaalt hoeveel zij uitbetaald moeten krijgen.
“De cliënten hebben onze zorg nodig. We hebben een contract met de overheid, we kunnen niet zomaar de tent sluiten, ondanks dat het aantal patiënten sterk teruggelopen is,” zegt Gemert.
Zon Thuiszorg had vorig jaar ongeveer zeshonderd cliënten, maar dat aantal is teruggelopen naar slechts honderd. Dit betekent een enorme terugval voor de organisatie, die voor 75 procent afhankelijk is van inkomsten van de overheid. Gemert zegt dat veel van het verplegend personeel is vertrokken omdat ze de situatie niet meer aankonden.
- Column: Startsein verkiezingstrijd met bruin gebakken lucht..
- DA’91 zal zich niet neerleggen bij nieuwe waarborgsom..
- Vishnudatt: Suriname heeft nieuwe leiders nodig..
- VES-voorzitter Debipersad: ‘Goede voorbereiding investering…..
- Water wordt duurder..
- BVL/ALS vraagt interventie president in kwestie mutaties on…..
- Zware aanklachten tegen Kappalani blijven staan..
- Rechter in Peru verwerpt rechtszaak over witwassen tegen Ke…..
- Bond NVB schort prikactie op maar betaling blijft uit..
- Geen transparantie, geen toekomst: De SVB moet verantwoordi…..
- Bee: ABOP heeft altijd aan zelfreflectie gedaan..
- Vrijspraak gevraagd in hoger beroep strafzaak Adhin..
- NVB-buschauffeurs voeren prikactie vanwege uitblijven betal…..
- Campagne over bewustwording suïcide: Praat erover!..
- Vier jaar cel geëist voor drugssmokkel tegen neven van Suri…..
- Besluit Pertajah Luhur nader bekeken..
- WK 2026 in zicht: Kluivert streeft naar historische kwalifi…..
- Vakantieganger overvallen in Saramacca..
- Sewdien: “Data cruciaal voor toekomstige agrarische beleids…..
- KPS verzorgt trainingen aan scholieren en burgers..
- VIDS: Pg vraagt ministers om schade te voorkomen in bauxiet…..