Zorgen over enorme verhoging tarief nierdialyse

Het huidige tarief voor nierdialyse wordt met 50% verhoogd. Hiermee wil het ministerie van Volksgezondheid de acute dreiging van zorgonderbreking tijdelijk vermijden. Personen die moeten dialyseren, zijn bezorgd over de prijsstijging. Deze kwestie werd donderdag in De Nationale Assemblee ook aangekaart door Evert Karto (PL). Hij heeft vernomen dat het tarief van SRD 550 per behandeling is opgeschroefd naar SRD 1.430. Vanaf januari moeten de patiënten het verschil zelf betalen, volgens het Assembleelid. De regering heeft nog niet geantwoord op dit urgente zorgpunt van de volksvertegenwoordiger, hoewel vicepresident Ronnie Brunswijk beloofd had dat het antwoord later tijdens de vergadering gegeven zou worden.
Op het ministerie van Volksgezondheid heeft woensdag een overleg plaatsgevonden tussen minister Amar Ramadhin en de ministeriële werkgroep ter regulering van de dialysezorg in Suriname. Topprioriteit op de agenda was volgens een persbericht van het ministerie het garanderen van de continuïteit van dialysezorg voor de Surinaamse dialyse patiënt. Deze zorg was mede vanwege de verouderde tarieven in een gevarenzone terechtgekomen.

De werkgroep heeft vanaf haar installatie op 29 oktober met vertegenwoordiging van verzekeraars en dialysezorgverleners getracht middels constructief overleg met input van alle partijen, de kostprijs van deze behandelingen zo accuraat mogelijk te berekenen. Gedurende de komende 6 maanden zal de werkgroep onverkort doorwerken om kwaliteitsnormen vast te leggen en de berekende kostprijs hieraan te toetsen. Verder zal er worden gewerkt aan kostenverlagende maatregelen met inachtneming van de vastgestelde kwaliteitsnormen, zegt Volksgezondheid.
………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com