‘Zorgelijke situatie en dieptriest’

03/04/2021 10:01 – Van onze redactie
PARAMARIBO – “Wie gaat ons beschermen als de gewapende machten, bij wie we ons veilig moeten voelen, zich vergrijpen aan tienermeisjes?” Die vraagt werpt parlementariër Ioana Edwards op in gesprek met de Ware Tijd reagerend op de inverzekeringstelling deze week van vier militairen en drie politieagenten op verdenking van seksuele misdrijven, verkrachting, ontvoering en mishandeling.
Edwards, lid van de vaste parlementaire commissies Defensie en Justitie en Politie, zegt dat hun aanhouding een ander beeld geeft over deze beroepen. “Er moet zeker een diepgaand onderzoek komen naar wat hen heeft gedreven om tot zulke daden over te gaan.” Het DNA-lid maakt zich ernstig zorgen omdat deze vergrijpen een ‘trend’ lijken te worden binnen de gewapende machten.
De voorlichtingsdienst van het Korps Politie Suriname (KPS) maakte donderdag bekend dat de agenten A.B. (22), G.B. (25) en R.V. (42) woensdag en donderdag met drie anderen in verzekering zijn gesteld op verdenking van seksuele misdrijven met twee tienermeisjes. De slachtoffers, 13 om 14 jaar, waren als vermist opgegeven, maar bleken in huis te zijn genomen door de 47-jarige R.B., die hen seks liet bedrijven met andere mannen. De drie agenten waren klant van R.B. Het KPS verwacht dat er meerdere personen zullen worden aangehouden in deze zaak.
Dinsdag werden de militairen M.B. (27), D.A. (27), D.W. (31) en R.T. (32) in verzekering gesteld op verdenking van ontvoering, mishandeling en verkrachting. Ze hadden een man, die drugs bij zich had, mishandeld en ontvoerd, waarna één van hen ertoe overging de vrouw van de man te verkrachten.
VHP-parlementariër Cedric van Samson, lid van de vaste commissie Defensie, wil nog geen oordeel vellen over de case van de militairen, omdat het onderzoek nog moet uitwijzen of ze werkelijk de daders zijn. “We moeten proberen uit te sluiten dat het incident een smet legt op ons Nationaal Leger”, vindt het assembleelid.
De kwestie is nog niet in commissieverband besproken omdat de verdachten pas dinsdag in verzekering zijn gesteld. Wel kwam eerder de sociale zorg van de gewapende machten aan de orde. “Die verdient zeker meer aandacht. Alleen als we kijken naar de recente femicidegevallen en huiselijk geweld vooral onder deze beroepen moet er zeker aandacht worden besteed aan de mentale zorg”, zegt Van Samson. Zijn aandacht gaat vooral uit naar de militairen. “Die hebben geen bond en eigenlijk ook geen plek waar zij kunnen aankloppen om bepaalde zaken of zorgen voor te leggen. Daar moeten we zeker naar kijken.”
Voor sociologe Rachel Graanoogst zijn de recente ontwikkelingen zeker voeding voor haar beroepsgroep om een breedvoerig onderzoek te verrichten naar de oorzaken. “Het is sowieso een zorgelijke situatie en dieptriest dat dit speelt. Onze samenleving is moreel aan het vervallen. We zien dat de normen en waarden worden verwaarloosd en zelfs helemaal niet worden bijgebracht”, klinkt het bezorgd.
De sociologe vindt dat de totale gemeenschap de plicht heeft om ertoe bij te dragen dat kinderen zich veilig voelen. De ideale situatie is volgens Graanoogst dat kinderen worden opgevoed in een ondersteunende en liefdevolle omgeving. Echter, ze snapt dat de realiteit soms anders is. “Wij zien dat zelfs ouders begeleiding nodig hebben.”
De specialist benadrukt dat ook moet worden gekeken naar sociaal-economische factoren die grote druk leggen op de opvoeding en dat de achtergrond van zowel dader als slachtoffer belangrijk is. “In de meeste gevallen komen ze uit gemeenschappen met grote sociale ongelijkheid, werkloosheid en armoede”, zegt Graanoogst. Ze is er voorstander van dat in het geval van de gewapende machten er “een apart en uitgebreid onderzoek” komt.
Defensieminister Krishnakoemarie Mathoera reageerde donderdag tegen- over de Communicatiedienst Suriname vol afschuw op het laakbaar gedrag van de vier militairen. “Dit past helemaal niet in de kernwaarden, integriteitscodes en het gedrag dat van militairen wordt verwacht”, maakte ze duidelijk. Het viertal is alvast geschorst, terwijl de meest ernstige tuchtstraf niet wordt uitgesloten.
Legerpredikant Michel Stewart wijst net als Van Samson erop dat het onderzoek nog moet uitwijzen wat zich precies heeft afgespeeld in de zaak van de militairen. Echter, indien ze schuldig zijn, zijn ze het niet waard om in het leger te zijn, geeft hij mee. “Die mannen moeten dan hard aangepakt worden want dan is het willens en wetens. Dan moeten ze het merken bij de krijgsraad.”
De legerpredikant wijst erop dat dit gedrag niet past bij een militair. “We verwachten van militairen dat ze het voorbeeld geven en dat ze zich niet schuldig maken aan strafbare feiten. Nog erbij doen ze dit in het bijzijn van kinderen die dat gadeslaan. Ze hebben totaal geen respect voor wet en recht en dat kan niet.”
De Ware Tijd heeft geprobeerd een reactie van het KPS te krijgen, maar kwam telefonisch niet door … ………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname