DE WARE TIJD heeft in haar redactioneel vaker aandacht gevraagd voor de problemen in de zorg. Niet zelden lijkt het alsof doekjes voor het bloeden worden gepresenteerd als permanente oplossingen. Omdat het probleem zelf maar niet wordt aangepakt, komt het op een ander moment in een andere vorm terug.
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft het instellen van de Zorgautoriteit niet kunnen realiseren in 2023 en ook niet in 2024. Dit ondanks dat er wel geld beschikbaar is voor de opzet en inrichting daarvan. Begin van het jaar zijn de ligdagtarieven wel aangepast met als doel dat de ziekenhuizen met dit tarief zo veel mogelijk hun eigen kosten kunnen dekken.
Wanneer minister Ramadhin, die zelf ook arts is, ervoor kiest om ligdagtarieven op te krikken zonder dat de daarbij behorende kwaliteitscontrole van de Zorgautoriteit in place is, doet dat wel de wenkbrauwen fronsen
Die verhoogde tarieven zullen dus moeten worden betaald door de verzekeraars op basis van de facturen die de ziekenhuizen en specialisten opsturen voor verleende diensten. In dit systeem van vraag en aanbod ontbreekt een belangrijke poot: de kwaliteitscontrole. Dat zou juist de rol van de Zorgautoriteit moeten zijn.
Die autoriteit zou, gebaseerd op het Herstelplan Zorgsector, onder meer moeten nagaan of de tarievenstructuur die er nu is wel beantwoordt aan de kwaliteitseisen waar de patiënten recht op hebben. En of het systeem zorgt voor het verbeteren van de gezondheid van de patiënt of alleen maar beantwoordt aan de financiële eisen van degene die verdienen aan de zieke mens.
Een simpel voorbeeld: de garantiebrief die de huisarts geeft voor de behandeling van de specialist moet elke keer weer worden gehaald. Ook als de patiënt in principe geen specialistische behandeling meer nodig heeft en de huisarts de behandeling weer kan overnemen.
En natuurlijk moet de behandeling genezing tot doel hebben, maar de voorbeelden zijn legio van specialisten die patiënten blijven nabehandelen, terwijl de behandelende huisarts de zieke verder naar beterschap kan begeleiden. De Zorgautoriteit moet ook kijken naar het juist evenwicht hierbij.
Ook het bevallen in ziekenhuizen van vrouwen die al meerdere kinderen hebben en een voorspoedige zwangerschap hebben gehad, moet tegen het licht worden gehouden. Die vrouwen zouden in veel gevallen thuis of in kleine wijkklinieken kunnen bevallen. Dat zou maken dat gynaecologen veel minder zouden zijn volgeboekt, het beroep verloskunde, dat een zekere zelfstandigheid in zich heeft, tot wasdom kan komen en dat dure ziekenhuisbedden niet meer (nodeloos) bezet worden gehouden. Slechts de gevallen die extra aandacht behoeven kunnen dan naar het ziekenhuis.
Wanneer minister Ramadhin, die zelf ook arts is, nu ervoor kiest om ligdagtarieven op te krikken zonder de daarbij behorende kwaliteitscontrole die de Zorgautoriteit zou moeten doen in place is, doet dat wel de wenkbrauwen fronsen. Want wordt ingezet op een betere gezondheidszorg of wordt gekozen voor ziekenzorg?
- SLAPELOZE KERSTNACHT TOEGEWENST..
- DOE WAT AAN DE DOUANE..
- De verkiezingen en de ontwikkelingen daarna..
- Bijna alle inzittenden overleden na neerstorten vliegtuig i…..
- Van de doden niets dan goeds en toch anders bij Bouta..
- Overlijdensdeal Bouterse ‘absoluut onzin’..
- Willen we meer of minder alcoholmisbruik in de Surinaamse p…..
- Politiekorpschef reikt oorkonden uit aan medewerkers Regio …..
- WET SPAAR- EN STABILISATIEFONDS SURINAME..
- FEESTSTEMMING HYPERLOKAAL..
- Brazilië trekt tijdelijke werkvisa in voor Chinese BYD..
- Mia Mottley..
- OKB: Verlies Bouterse groot gemis voor het land..
- Santokhi: Wij mogen trots zijn op de mijlpalen die reeds zi…..
- President ontvangt boek over leven en werk van Riek Aron..
- POLITIEMANSCHAPPEN KIND VAN DE REKENING..
- Van macht naar machteloosheid: de tragiek van Bouta’s laats…..
- Zuid-Korea: Zware vliegtuigcrash kost 179 mensen het leven..
- Trending Kawinaband moet tot de beste horen..
- Politie over vliegtuigcrash Stondansi-vallen: drugs en twee…..
- WAAR DE KIEZER OP WACHT..