Zomertijd is weer ingegaan; tijdsverschil met Suriname een uur meer

De zomertijd is weer ingegaan. In Nederland bijvoorbeeld is om 02.00 uur vannacht (lokale tijd) de klok een uur vooruit gezet. Het tijdsverschil tussen Suriname en Nederland is dan vijf uur.
De zomertijd geldt in alle landen van de Europese Unie en ook in de meeste andere Europese landen. In totaal gaat in zo’n zeventig landen de zomertijd in, al gebeurt dat niet overal dit weekend. Zo gingen in de Verenigde Staten de klokken al op 14 maart een uur vooruit.
De dagen zullen in de landen die de zomertijd hanteren langer zijn. Zo zal het op de piek van de zomer kunnen voorkomen dat het pas na 22.00 uur donker wordt.
Ieder jaar vragen milieubewegingen bij het ingaan van de zomertijd met Earth Hour aandacht voor energiebesparing. Daarbij worden huishoudens en bedrijven opgeroepen de verlichting één uur te doven.
Tegenwoordig wijzen tegenstanders erop dat zomertijd nauwelijks leidt tot energiebesparing en dat veel mensen last hebben van een jetlag. Een meerderheid van het Europees Parlement wil af van de zomertijd. De huidige voorzitter van de EU, Portugal, is niet van plan het voorstel op de agenda te zetten. Ook de vorige voorzitter, Duitsland, liet het onderwerp ongemoeid.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald