Zielige politiekvoering

SERIEUS!? / Ivan Cairo

Elke keer weer wanneer De Nationale Assemblee vergadert vraag ik me af of we met rationeel denkende leden te maken hebben. Steeds weer dat gedoe met spreektijden. Zoals vorige week. Het is hemeltergend om waar te nemen hoe volwassenen zich als vier- en vijfjarige kleuters gedragen en allerlei steekspelletjes spelen. Soms krijg je plaatsvervangende schaamte van hun gedrag.

Ik vraag me af of ze na de vergaderingen de uitzendingen op YouTube bekijken en zien hoe stuitend dat gedrag en handelen is. Of durven ze niet in díe spiegel te kijken? Of kan ’t ze gewoon geen sier schelen?

Elke issue wordt aangegrepen om politiek mee te willen scoren. Of om het andere kamp onderuit te halenHoe inefficiënt moet je niet zijn om tijdens een schorsing drie uren lang met elkaar achter de schermen te overleggen om af te spreken dat parlementariërs na de schorsing samen één uur het woord mogen voeren of vragen stellen. Drie uren nodeloos stroomverbruik door het parlement. Drie uren het technisch en administratief personeel van het college nodeloos op stand-by houden.

Was het alleen bij dit parlement dat dit het geval was, dan was dat niet zo erg. Maar dit is een trend die zich al tientallen jaren voordoet. En waarom? Puur vanwege petty politics. Kleinzieligheid bij politici die kennelijk het niveau van dorpspolitiek niet kunnen overstijgen.

Het land kampt met een serieuze economische crisis, waarbij burgers letterlijk en figuurlijk verzuipen door de malaise. En nog vinden vertegenwoordigers van het volk het nodig om over pietluttigheden met elkaar te bekvechten in plaats van serieus en inhoudelijk met elkaar te discussiëren over de problemen en welke oplossingen kunnen worden gevonden.

Elke issue wordt aangegrepen om politiek mee te willen scoren. Of om het andere kamp onderuit te halen. Alsof dat een oplossing zal brengen voor de problemen waarmee het land en de bevolking kampen. Geen wonder dat steeds meer mensen het niet meer zien zitten en alle geloof in de politiek hebben verloren. Ze hebben genoeg van zielige politici die zich bezighouden met zielige politiekvoering.

ivancairo@yahoo.com