Ziekenhuizen in problemen over aankoop geneesmiddelen

Alle ziekenhuizen en zorginstellingen moeten voortaan uit eigen middelen en inkomsten uit declaraties bij diverse zorgverzekeraars geneesmiddelen inkopen bij het Bedrijf Geneesmiddelen Suriname (BGVS). Dit heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid de directies van alle ziekenhuizen vrijdag meegedeeld.

Een besluit van de vorige regering dat geneesmiddelen bij BGVS via de overheid gekocht konden worden, is niet verlengd. De missive is geëindigd op 31 december en wordt niet meer verlengd. Dit heeft minister Ramadhin meegedeeld aan de zorginstellingen. Indien de inkomsten niet toereikend zijn, moeten de instellingen in spoedoverleg treden met de zorgverzekeraars, schrijft Ramadhin.

De zorgsector is verrast met het besluit van de minister dat in overleg met zijn collega van Financiën & Planning is genomen. De vorige regering heeft de ziekenhuisdirecties geen toestemming gegeven om de ligdagtarieven te verhogen. Het is geen geheim dat de ziekenhuizen niet in staat zijn zichzelf te bedruipen omdat de ligdagtarieven sinds 2014 niet zijn verhoogd.

Starnieuws verneemt vanuit de zorgsector dat als deze maatregel die genomen was, stopgezet wordt, er andere oplossingen moeten komen. Indien contact betaald moet worden voor geneesmiddelen, zullen de zorginstellingen in nog grotere problemen komen. De ziekenhuizen verkeren al jaren in financieel zwaar weer. Contante betaling voor medicamenten is niet mogelijk omdat er daartoe geen middelen zijn.

………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com