Ziekenhuiszorg dondert snel in elkaar

04/11/2020 10:03 – Wilfred Leeuwin

De ziekenhuisdirecteuren Claudia Marica-Redan (l), Clyde Cairo (m) en Manodj Hindori (r) vrezen het ergste indien er niet snel wordt ingegrepen. : dWT  
PARAMARIBO – “De rek is er helemaal uit. Wat er nu is gebeurd met het Diakonessenhuis staat binnenkort alle ziekenhuizen te wachten”, zegt voorzitter Claudia Redan van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR). De wanhoop van de directeuren Clyde Cairo (Diakonessenhuis), Redan (Academisch Ziekenhuis Paramaribo/AZP) en Manodj Hindori (Sint Vincentius Ziekenhuis) die doorklinkt in afzonderlijke interviews met de Ware Tijd, is indringend. Er wordt op de regering en alle verantwoordelijken voor de zorg een beroep gedaan om zo snel als mogelijk in te springen.
Dinsdag maakte het Diakonessenhuis bekend dat er per direct een opnamestop komt voor alle gevallen met een hoog risico. Patiënten met een laag risico zouden nog kunnen worden opgenomen, indien de medische specialist dat noodzakelijk acht. Dat kan dan alleen nog via de poli van de ziekeninstelling.
De grondslag van de vele specifieke problemen die de ziekenhuisdirecteuren opnoemen, heeft te maken met een enorm financieel tekort om de instellingen draaiende te houden. Daarnaast stijgen zorgen om het tekort aan medicamenten, medisch apparatuur en medische artikelen de ziekenhuisdirecteuren boven het hoofd.
Verder het steeds terugkerende probleem van de lage ligdagtarieven. “Passen, meten en bezuinigen lukt echt niet meer”, zegt Redan. De ziekenhuizen willen absoluut geen subsidie van de overheid, maar eisen dat er nieuwe ligdagtarieven worden vastgesteld en de stichting Staatsziekenfonds die voor 90 procent de grootste zorgverzekeraar is, eens eindelijk over de brug komt. Het SZF moet de ziekenhuizen over een periode van een paar jaar SRD 350 miljoen betalen.
Redan legt uit dat in zes jaar – ondanks alle inflatie en koersontwikkelingen – er geen nieuwe tarieven zijn vastgesteld. “Misschien kunt u mij een land in de wereld noemen waar het tarief per dag op een unificatiekoers van SRD 14,29 nog 46 US dollar (SRD 658, … red.) bedraagt. En dat is het hoogste tarief dat geldt bij het AZP. Van de anderen ligt nog lager”, zegt de NZR-voorzitter.
In 2018 kondigde de regering aan dat de ziekenhuistarieven eindelijk omhoog zouden gaan, maar de politiek greep toen in, omdat men bang was dat de premies ook omhoog moesten gaan. De aangekondigde tariefverhoging werd aangehouden, zonder dat er een alternatieve oplossing werd aangedragen. “De ziekenhuizen sukkelden maar voort, er werd steeds meer ingeteerd op het vermogen van de ziekenhuizen en de reserves raakten volledig op. Er ontstond een enorme afhankelijkheid van de stortingen van SZF. Een dag te late storting van SZF maakte dat de ziekenhuizen niet op tijd de salarissen aan het personeel konden uitbetalen, met alle ellende van dien voor het personeel. De Covid-19-crisis vanaf maart 2020 heeft de boel alleen maar verergerd”, vervolgt Hindori.
De ziekenhuizen moesten op stel en sprong allerlei medische aanpassingen plegen om de Covid-19-zorg op een veilige manier te kunnen garanderen, met alle bijkomende uitgaven van dien. Aan de andere kant vielen de inkomsten sterk terug, omdat er veel minder reguliere patiënten werden opgenomen en er dus minder te declareren viel bij de verzekeraars. De overheid noch SZF noch de verzekeraars zijn ingekomen met financiële middelen om de verliezen van de ziekenhuizen te compenseren. “In elk ziekenhuis kan elk moment een bepaald deel van de zorg in elkaar klappen en dan moeten er weer allerlei noodmaatregelen getroffen worden om de zorg te kunnen verlenen”, schetst Hindori de ernst van de situatie. De ziekenhuizen zitten nu echt muurvast.
De NZR heeft twee weken geleden een alarmbrief geschreven aan Amar Ramadhin, minister van Volksgezondheid, waarin de financiële problemen van de ziekenhuizen uit de doeken zijn gedaan. Hij heeft gelijk daarop de NZR netjes ontvangen. De bewindsman heeft aangegeven te streven naar een kapitaalinjectie voor de ziekenhuizen, maar hij kon ook niet aangeven of die wel haalbaar zou zijn, gelet op de hachelijke financiële situatie in het land.
Het probleem bij het Diakonessenhuis, heeft volgens Redan de situatie verergerd, omdat andere ziekenhuizen met een al 100 procent-bezetting, niet in staat zullen zijn in te spelen op de spoedgevallen van het Diakonessenhuis. Cairo: “Ik heb gezien tot waar mijn specialisten het hebben kunnen opbrengen om de zorg toch nog te kunnen aanbieden. Wanneer zij mij erop wijzen dat zij niet langer de verantwoordelijkheid kunnen dragen, kan ik het best naar hen luisteren, zij weten het trouwens beter.”
In het Diakonessenhuis heeft de reagentia van het VBB-apparaat (volledig bloedbeeld) het laten afweten. “We hebben er maar één en zijn er volledig afhankelijk van, omdat wij veel kankerpatiënten hebben. Het goede nieuws is dat we van de leverancier begrepen hebben dat het onderdeel woensdag geleverd kan worden. Een ander probleem is dat onze bloedgasmeter stuk is geraakt, terwijl … ………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname