Zeven doden door bloedproppen na AstraZeneca-vaccinaties in Verenigd Koninkrijk

Zeven mensen in het Verenigd Koninkrijk zijn overleden als gevolg van zeldzame bloedstolsels, nadat zij waren ingeënt met het vaccin van AstraZeneca. Dat heeft de Britse medische toezichthouder MHRA zaterdag bevestigd aan de BBC.
In totaal zijn nu dertig gevaccineerde Britten met tromboseklachten geregistreerd, maakte de MHRA vrijdag al bekend, waarvan 22 in de zeldzame combinatie met een lage hoeveelheid bloedplaatjes. Een verband tussen deze klachten en het vaccin is vooralsnog niet aangetoond. In totaal hebben ruim 18 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk het vaccin van AstraZeneca toegediend gekregen.
“De voordelen van het vaccin wegen nog steeds zwaarder dan de eventuele risico’s van het vaccin”, zei MHRA-directeur June Raine tegenover de BBC. Het Verenigd Koninkrijk heeft tot nu toe dan ook niet besloten te stoppen met prikken, in tegenstelling tot onder meer Duitsland, Frankrijk, Canada en Nederland, die het vaccin uit voorzorg tijdelijk alleen nog aan ouderen toedienen. De klachten komen tot nu toe alleen voor bij mensen tussen de 25 en 65 jaar. Nederland is ook tijdelijk gestopt met het prikken van 60-plussers.
Halverwege vorige maand stopten veel Europese landen al tijdelijk met het AstraZeneca-vaccin voor alle leeftijdsgroepen, vanwege het mogelijke optreden van trombose. Toen het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA het vaccin opnieuw als veilig bestempelde, werd het prikken hervat. Het EMA onderzoekt momenteel opnieuw of er een verband is tussen het vaccin en de klachten. Het agentschap verwacht komende woensdag met een nieuw oordeel te komen.
NRC

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald