Zes ministers op één dag vervangen in Brazilië

In één dag zijn zes Braziliaanse ministers vervangen of afgetreden. Waar maandagochtend de minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araújo en minister van Defensie Fernando Azevedo e Silva hun ontslag indienden, werden later ook de minister van Justitie, de procureur-generaal, de stafchef en de regeringssecretaris vervangen.
Het vertrek van Araújo kwam niet volstrekt onverwacht. Zijn positie stond al langer onder druk omdat hij ervan beschuldigd werd te hebben bijgedragen aan de gebrekkige aanpak van de coronapandemie in Brazilië. Doordat Araújo moeizaam contact heeft met China en de Verenigde Staten, zou het land deals rond coronavaccins zijn misgelopen. Araújo is uitgesproken aanhanger van de Amerikaanse oud-president Donald Trump.
Het vertrek van minister Azevedo e Silva kwam volgens AFP onverwacht. Waarom hij opstapt, is vooralsnog onduidelijk. In een verklaring zegt de politicus enkel president Jair Bolsonaro te bedanken en er zeker van te zijn dat hij zijn missie heeft volbracht. Volgens Braziliaanse media zal Edson Pujol, bevelhebber van het Braziliaanse leger, ook zijn congé krijgen.
Sommige vervangen ministers schuiven door naar een andere ministerspost. Zo is Walter Souza Braga Netto, die stafchef was, de nieuwe minister van Defensie en werd minister van Justitie André Mendonça aangesteld als de nieuwe procureur-generaal. Regeringssecretaris Luiz Eduardo Ramos is de nieuwe stafchef.
Minister Volksgezondheid vervangenEerder deze maand moest ook de minister van Volksgezondheid Eduardo Pazuello vertrekken. Hij is inmiddels vervangen door cardioloog Marcelo Queiroga. Bolsonaro heeft sinds het begin van de pandemie al drie ministers van Volksgezondheid versleten, die stuk voor stuk moesten opstappen vanwege onenigheid over het coronabeleid.
Bolsonaro bagatelliseert sinds het begin van de pandemie stelselmatig de ernst van het coronavirus, dat hij meermaals „een griepje” heeft genoemd. De president houdt het liefst alles open en gebood zijn bevolking eerder deze maand nog „op te houden met zeuren” over de oplopende sterfte- en besmettingscijfers. Eerdere ministers van Volksgezondheid moesten vertrekken omdat hun coronabeleid volgens de president te streng was.
Na de Verenigde Staten telt Brazilië wereldwijd de meeste sterfgevallen als gevolg van het virus. Het aantal coronadoden is de 300.000 gepasseerd in het land. Zeker 12,5 miljoen Brazilianen kregen tot nu toe een positieve testuitslag. Ondertussen verloopt het vaccineren langzaam; tot nu toe is zes procent van de bevolking ingeënt.
NRC

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald