Zeewier legt druk op visserijsector: vissers slaan alarm over hoge kosten

Voor de kust van Suriname zorgen grote hoeveelheden zeewier sinds ongeveer een maand voor ernstige belemmeringen in de visserijsector. Vissers kampen met beschadigde netten, onderbroken tochten en oplopende kosten. Het probleem, dat verband houdt met klimaatverandering, heeft grote gevolgen voor hun inkomsten en het voortbestaan van hun werk.
Vissers keren terug naar de wal om hun netten te herstellen na hinder door zeewier op zee. Foto: Visserscollectief
“Het zeewier verstrikt onze netten op zee. We moeten onze trips afbreken om terug te keren naar land en de netten opnieuw in orde te maken. Dat kost tijd en geld,” zegt Mark Lall, secretaris en woordvoerder van het Visserscollectief, in gesprek met Suriname suriname. Hij geeft aan dat het probleem zich voordoet langs de Surinaamse kustlijn.
De vissers ondervinden vooral hinder in deze periode van het jaar, wanneer harde regenval en onweer de zee onstuimig maken. Door deze omstandigheden raakt het zeewier los van de zeebodem en wordt het met de Guyana-stroom meegevoerd naar de Surinaamse kust. “In zulke omstandigheden is uitvaren vaak te risicovol, waardoor vissers noodgedwongen aan wal blijven en inkomsten mislopen.”
Volgens Lall is het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) al geruime tijd op de hoogte van het fenomeen, maar blijft structurele ondersteuning uit. “We werken door omdat we geen andere keus hebben. Er zijn veel gezinnen afhankelijk van deze sector. Als we stilvallen, raakt dat ook de economie.”
Een permanente oplossing voor het probleem is er in Suriname nog niet. In andere landen in de regio, zoals in het Caribisch gebied, wordt aangespoeld zeewier inmiddels verwerkt tot compost en mest. “Zo’n aanpak zou hier ook onderzocht kunnen worden,” stelt Lall. “Onze sector heeft dringend behoefte aan innovatie en ondersteuning.”
Ondanks de zware omstandigheden blijven de vissers hoopvol. “We geven niet op. Maar het wordt steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden,” aldus Lall.