‘Zaplab’ Villa Zapakara in afrondende fase

07/11/2020 20:02 – Audry Wajwakana

Nicole Redjosentono en Jan-Willem Sutorius van het Zaplab Vila Zapakara gegeven een rondleiding in het gebouw waar creatievelingen hun ideeen in fysiek product kunnen zetten. : Audry Wajwakana  
PARAMARIBO – Villa Zapakara krijgt nog vóór het eind van het jaar haar eigen FabLab. Een ZapLab, zoals die genoemd wordt (de ‘Zap’ is afgeleid van ‘Zapakara’), is een werkplaats waar jonge uitvinders en ontwikkelaars van twaalf jaar en ouder aan de slag kunnen.
Van Nicole Redjosentono en Jan-Willem Sutorius, die deel uitmaken van de leiding van het ZapLab, mocht de Ware Tijd een kijkje nemen. Het gebouw is meteen zichtbaar bij het betreden van het terrein. Het bestaat uit twee zeevrachtcontainers die aan elkaar zijn gevoegd. Voor een deel van de elektriciteit zijn er zonnepanelen aangebracht.
De voorbereidingen voor een eigen ZapLab zijn eind 2018 begonnen en hebben verschillende fasen doorlopen. Noodzakelijk waren het aanvragen van sponsoring tot het uitpluizen welke machines aangeschaft zullen worden en het lesmateriaal dat ontwikkeld zal worden. “Er werd eerst een soort van taskforce samengesteld om na te gaan wat voor machines er in de wereld zijn die van toepassing zouden kunnen zijn voor Suriname”, vertelt Sutorius lopend naar het ZapLab. Het team bestaat nu nog uit vijf personen, van wie twee een opleiding bij de Fab Academy in Frans-Guyana en Suriname hebben gevolgd.
Er is veel steun ontvangen van het bedrijfsleven om dit project te realiseren. Zo hebben bedrijven voor de benodigde bouwmaterialen gezorgd, maar ook vrijwilligers kwamen een handje helpen om tafels te schuren of te schilderen. In het ZapLab worden computers, ontwerpsoftware en machines om materialen te snijden, te graveren, te rasteren of te freezen of machines zoals 3D-printers die zelf onderdelen en complete werkstukken kunnen opbouwen geïnstalleerd. Al die machines ontvangen hun opdrachten vanuit computers. Met het ZapLab wil het museum dat eenieder de kans krijgt om ideeën om te zetten in een fysiek product en die ontwerpen te delen.
Binnen het gebouw vallen de gekleurde vloeren en tafels gelijk op. De vloerruimte links van de ingang is rood en rechts groen. De rode ruimte is voor het personeel en het groene wordt de werkruimte voor de bezoekers. Elke identiek gekleurde tafel krijgt een specifieke machine. De machines zijn al gearriveerd, maar moeten nog worden uitgepakt.
Sutorius geeft een rondleiding. “Met deze machines kan je middels een computer een object ontwerpen om een mal van plastiek te maken. Het zijn machines waarmee je een prototype kunt maken. Vaak wordt zo een mal daarna naar een productieland als China gestuurd om er honderden of duizenden stuks van te produceren”, legt Sutorius uit.
In het midden van de ruimte op de groene tafels zullen de gasten met micro:bits en straw bees aan de slag gaan. Micro:bits zijn kleine (groene) printplaatjes, die onder meer in smartphones en computers worden gebruikt. De strawbees zijn rietjes die met componenten aan elkaar worden geschakeld. “Die rietjes kan je met elkaar laten communiceren door ze te koppelen aan een motortje. Door de lengte van de rietjes kan je bouwsels maken die als robotjes gaan functioneren”, verklaart Sutorius.
In een andere hoek van de ruimte staat op een tafel een kleermakerspop. “Hier komt onze textielruimte met een digitale borduurmachine”, geeft Redjosentono aan. Ook een naaimachine, die leer en andere dikke stoffen als denim aankan, wordt in deze ruimte geplaatst. Aan de wand moet nog een prikbord worden geplaatst, waar de mooie werkstukken zullen worden tentoongesteld. Een andere ruimte is voor een CNCmachine die letters in metaal, hout en natuursteen kan graveren.
Het ZapLab is 72 vierkante meter groot en zal volledig zijn gekoeld. Vanwege de Covid-19-veiligheidsprotocollen zullen maximaal tien personen (inclusief personeel) in de ruimte worden toegelaten. Mochten er zich grote groepen tegelijk aanmelden, dan zullen die eerst buiten worden geaccommodeerd. “Naast de Sranan Kraktitentoonstelling zullen er activiteiten in ‘het bos’- gedeelte zijn waar zij in afwachting op hun beurt bij het ZapLab aan kunnen deelnemen”, zegt Redjosentono.
Er zullen regelmatig kijkdagen worden georganiseerd. Belangstellenden voor een bepaalde machine kunnen zich opgeven voor workshops. De officiële opening hangt volgens het ZapLab-management af van enkele factoren als een goede stroomvoorziening en beveiligingssysteem. Het ZapLab zal worden gedraaid op zonne-energie en elektriciteit van de EBS.
De volgende fase van ZapLab is 2.0, de districtentour. “Als de mensen niet naar ons kunnen komen, dan gaan wij met enkele machines of prototypingonderdelen naar de scholen in de districten”, zegt Sutorius.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname