Zangvogel- en voetbalfanaat Boedjawan overleden

27/03/2021 16:04 – Stan Herewood

Harry Boedjawan (r) met toenmalig president Ronald Venetiaan bij de ingebruikname van het Voorwaarts Stadion.  
PARAMARIBO – “Een grote sportzoon, die respect gaf en ook afdwong is heengegaan. Zijn naam zal onuitwisbaar blijven in de annalen van de geschiedenis van Voorwaarts.” Tot deze conclusie komt Kenneth Jaliens, jarenlang jeugdspeler en hoeksteen bij de senioren van Voorwaarts geweest en later technisch directeur van de Surinaamse Voetbalbond, wanneer hij – in gesprek met de Ware Tijd – praat over Harrypersad ‘Harry’ Boedjawan.
De directeur-eigenaar van Cobo Holding tevens fanatiek zangvogelliefhebber en voetbalfanaat heeft op 24 maart op 74-jarige leeftijd het aardse leven verlaten. In vier maanden de tweede stonfutu van Surinames oudste voetbalclub die overleed: op 24 november 2020 stierf voorzitter Daisy Liong A Kong op 84-jarige leeftijd.
Boedjawan heeft zowel bij de zangvogel- als voetbalsport een legacy nagelaten voor bestuurders en beoefenaars die opkijken naar voorbeeldfiguren. Sporters van deze twee takken mogen zich verblijden met zijn successen. Wat hem na aan het hart lag, was de waardering aan sporters. Hij zette zich overal – ook bij gezagsdragers – in om een pleidooi te houden om hen beter te waarderen. De sportman maakte er geen geheim van dat naar zijn oordeel ergens een standbeeld van Anthony Nesty, Surinames enige Olympische (zwem)kampioen, zou moeten staan.
“Harry is een echt volksmens geweest. Zijn sterk ontwikkeld sociaal gevoel was tekenend voor zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hij had zijn hart op de juiste plaats voor de voetballende jeugd”, prijst Jaliens de overledene. “Ik heb hem gekend als een eerlijk mens en hardwerkende, succesvolle ondernemer. Een andere eigenschap van de stuwende kracht was eerlijkheid en betrouwbaarheid van zijn omgeving. Deze attitude werd ingebed in de club.”
Boedjawan heeft volgens Jaliens een belangrijke bijdrage geleverd aan de bouw van het Voorwaarts Stadion achter de Anthony Nesty Sporthal. Hij is enkele keren bestuurslid van Voorwaarts geweest en heeft kampioenschappen van de club meegemaakt. In zijn periode werd Surinames oudste voetbalclub uitgeroepen tot sportiefste. Boedjawan was ook de oprichter van Funmakers, een succesvolle veteranenclub die bestond uit oud-topvoetballers.
Hij werd door het ministerie van Sport- en Jeugdzaken en de georganiseerde sport benoemd tot ‘Zangvogelsporter van de twintigste eeuw’ in Suriname vanwege zijn verdiensten binnen die tak. Supporters mochten zich op de vroege zondagmorgen verheugen op een aantal zangvogels en auto’s die een decor vormden rondom het Onafhankelijkheidsplein. Een unieke vrijetijdsbesteding met een aangezwollen publieke belangstelling. Aan dat proces heeft Boedjawan het te danken dat zijn naam is vereeuwigd als zangvogelsportbeoefenaar van de twintigste eeuw.
  Tweet
 

Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname