HET INITIATIEF VAN mensen in Brokopondo om met buitenlandse ondersteuning een zadenbank op te zetten, mag een mijlpaal worden genoemd. Belangrijk is dat deze faciliteit tot in lengte van dagen blijft bestaan. Het succes is afhankelijk van de schouders die onder het werk worden gezet.
Wat in Brokopondo gebeurt, mag baanbrekend worden genoemd. Het is een initiatief waarbij men niet heeft zitten wachten op lanti. Maar van deze zelfde overheid mag wel worden verwacht dat die de betrokkenen een riem onder het hart steekt en laat blijken hun inspanningen te waarderen door het project zo breed mogelijk te ondersteunen.
Heel belangrijk is dat, zoals de rijstsector in Nickerie alle aandacht van de regering krijgt, ook de mensen in Brokopondo op de overheid zullen mogen rekenen
De Wageningen University & Research (WUR) had zich eerder gebogen over een nieuw genetisch, historisch en etnobotanisch onderzoek dat de herkomst van de marron rijstvariëteiten moest bevestigen. Het onderzoek wees uit dat de afstammelingen van Afrikanen die de slavernij ontvluchtten, al eeuwen rijst in de binnenlanden van Suriname en Frans-Guyana hebben verbouwd.
In oktober haalden rijstvariëteiten van de marrons al het nieuws, dus is het zaak vast te houden aan het positieve en verder te gaan met onder meer onderzoek en ontwikkelen van rijstrassen. Heel belangrijk is dat, zoals de rijstsector in Nickerie alle aandacht van de regering krijgt, ook de mensen in Brokopondo op de overheid zullen mogen rekenen. Maar het moet niet blijven bij rijstrassen. Een zadenbank biedt meer mogelijkheden.
De eerste Surinaamse zadenbank is een particulier initiatief dat nieuwe mogelijkheden opent voor de rijstcultuur. Deze gemeenschapszadenbank richt zich op het onderhouden, beschermen en uitwisselen van zaden van gewassen, waaronder rijst. Suriname heeft stappen voorwaarts gezet, waarbij het Anne van Dijk rijst onderzoeksinstituut Nickerie en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij niet aan de kantlijn zijn gebleven. Ze hebben beide ondersteuning toegezegd.
Het initiatief van Brokopondo sluit goed aan bij het streven van Suriname naar voedselzekerheid. In het kader van deze innovatie kunnen landbouwers ook profiteren van nationale genenbanken, waar de genen van gewassen en planten worden bewaard. De bedoeling van de genenbanken die in samenwerking met andere landen wordt uitgevoerd, is dat landbouwers van de collectie gebruik kunnen maken bij de voedselproductie.
Het moet worden toegejuicht dat zo een initiatief door gedreven Surinamers van de grond wordt getild. Dit is weer eens een voorbeeld van het geloof in eigen kunnen. Het geeft hoop om de negatieve trend, als zou het niets worden met het binnenland, te keren. Het gezegde om mensen niet de vis te geven, maar een hengel om die vis zelf te vangen, wordt hiermee bewaarheid.
- Genocide in Palestina: Trauma en Empathie..
- Somohardjo: ‘Ik werk vanaf nu alleen met de VHP’..
- Misiekaba, take your bundle and disappear, never come back!..
- Mungra: “GBB-minister moet naar de rechter tegen presidenti…..
- Elektriciteitsnet Cuba weer online, maar velen nog steeds z…..
- Reactie politie over uitspraak DC Saramacca, nadat bewoners…..
- Kinderafdeling MMC in brand gevlogen..
- Politieke soap..
- CMZ luidt alarmbel: monumentale gebouwen Coronie en Nickeri…..
- Mediation in strafzaken Suriname..
- Kinderafdeling MMC verhuist naar nieuwe ruimte na brand..
- Office of state advisor Somohardjo cleared out..
- Suriname in de schijnwerpers: tragikomedie van deze week (6…..
- BREAKING: Nieuwe onderminister ook directeur vastgoedbedrij…..
- Minister Kuldipsingh kondigt strengere maatregelen aan voor…..
- WAM-tarieven en standaarddekking per 1 januari 2025 verhoog…..
- Surinaamse dames kloppen Trinidad en Tobago..
- “This money isn’t for playing chill boss”..
- MoU with Chinalco violates land rights..
- Jagdeo: ‘Exxon trekt zich niet terug uit gesprekken over Bl…..
- AMATEURISTISCHE CRIMINALITEITSBESTRIJDING..