HET INITIATIEF VAN mensen in Brokopondo om met buitenlandse ondersteuning een zadenbank op te zetten, mag een mijlpaal worden genoemd. Belangrijk is dat deze faciliteit tot in lengte van dagen blijft bestaan. Het succes is afhankelijk van de schouders die onder het werk worden gezet.
Wat in Brokopondo gebeurt, mag baanbrekend worden genoemd. Het is een initiatief waarbij men niet heeft zitten wachten op lanti. Maar van deze zelfde overheid mag wel worden verwacht dat die de betrokkenen een riem onder het hart steekt en laat blijken hun inspanningen te waarderen door het project zo breed mogelijk te ondersteunen.
Heel belangrijk is dat, zoals de rijstsector in Nickerie alle aandacht van de regering krijgt, ook de mensen in Brokopondo op de overheid zullen mogen rekenen
De Wageningen University & Research (WUR) had zich eerder gebogen over een nieuw genetisch, historisch en etnobotanisch onderzoek dat de herkomst van de marron rijstvariëteiten moest bevestigen. Het onderzoek wees uit dat de afstammelingen van Afrikanen die de slavernij ontvluchtten, al eeuwen rijst in de binnenlanden van Suriname en Frans-Guyana hebben verbouwd.
In oktober haalden rijstvariëteiten van de marrons al het nieuws, dus is het zaak vast te houden aan het positieve en verder te gaan met onder meer onderzoek en ontwikkelen van rijstrassen. Heel belangrijk is dat, zoals de rijstsector in Nickerie alle aandacht van de regering krijgt, ook de mensen in Brokopondo op de overheid zullen mogen rekenen. Maar het moet niet blijven bij rijstrassen. Een zadenbank biedt meer mogelijkheden.
De eerste Surinaamse zadenbank is een particulier initiatief dat nieuwe mogelijkheden opent voor de rijstcultuur. Deze gemeenschapszadenbank richt zich op het onderhouden, beschermen en uitwisselen van zaden van gewassen, waaronder rijst. Suriname heeft stappen voorwaarts gezet, waarbij het Anne van Dijk rijst onderzoeksinstituut Nickerie en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij niet aan de kantlijn zijn gebleven. Ze hebben beide ondersteuning toegezegd.
Het initiatief van Brokopondo sluit goed aan bij het streven van Suriname naar voedselzekerheid. In het kader van deze innovatie kunnen landbouwers ook profiteren van nationale genenbanken, waar de genen van gewassen en planten worden bewaard. De bedoeling van de genenbanken die in samenwerking met andere landen wordt uitgevoerd, is dat landbouwers van de collectie gebruik kunnen maken bij de voedselproductie.
Het moet worden toegejuicht dat zo een initiatief door gedreven Surinamers van de grond wordt getild. Dit is weer eens een voorbeeld van het geloof in eigen kunnen. Het geeft hoop om de negatieve trend, als zou het niets worden met het binnenland, te keren. Het gezegde om mensen niet de vis te geven, maar een hengel om die vis zelf te vangen, wordt hiermee bewaarheid.
- Man doodgeschoten op houtconcessie Jaykreek..
- Nog eens 25 dorpen krijgen stroom..
- Slaaphygiëne voor iedereen (7/slot)..
- Parmessar: “Nog zes maanden, houd vol Suriname”..
- Bewoners Koperzalmstraat overrompeld door mannen op bromfie…..
- Partnerschap Dialoog Suriname en EU zien positieve vooruitz…..
- Bezittingen land: Natuurlijke hulpbronnen versus grond..
- Gebroeders Kam zetten zich in voor weeskinderen..
- Trinidad, Guyana en Suriname kunnen samen economische kanse…..
- BPN wil interventie president voor waterprobleem..
- Haïtiaanse multinationale politiemissie: Geen onbetaalde lo…..
- President bespreekt stappen naar goedkeuring 8e review IMF..
- Marijke Mangal voor onbepaalde tijd verder als manager FVO..
- Panka: “Coalitie gaat niet bossen”..
- Criminaliteit neemt toe onder huidige regering..
- RBTP houdt twee vuurwapen gevaarlijke verdachten aan..
- Vandaag kans op regenbuien..
- ALV keurt nieuwe visie en missie VSB goed..
- Meteodienst: ’s Morgens zonnig en bewolkt, ’s middags onwee…..
- Drie jaar oude TikTok-video leidt tot doorbraak in moordzaa…..
- Training ‘Behoud van Plantgenetische Bronnen in Suriname’ o…..