Zaak Bouterse uitgesteld naar 29 januari 2021

De verzetzaak tegen oud-president Desi Bouterse is uitgesteld naar 29 januari 2021. Bouterse heeft aan de Krijgsraad vanmorgen uitgelegd waarom hij in verzet is gegaan.
Zo zei Bouterse dat er in de zaak niet aan waarheidsvinding is gedaan. Hij zei ook dat hij dacht dat hij al die twaalf jaar door zijn advocaat vertegenwoordigd kon worden. Hij spreekt hierbij van een denkfout. Bouterse is tussen 2007 en 2019 op geen enkele rechtszitting verschenen.
Hij vindt dat het vonnis onjuist is en dat de Krijgsraad niet genoeg gedaan heeft om de waarheid te vinden, maar is afgegaan op invloeden van de kolonisator.
De advocaat van Bouterse, Irvin Kanhai, heeft excepties opgeworpen in de zaak. Zo vindt hij dat zijn cliënt Bouterse niet op de juiste wijze is opgeroepen of gedagvaard. Hij zegt dat een onbevoegde de dagvaarding heeft getekend. Volgens Kanhai zou de Krijgsraad helemaal onbevoegd zijn geweest om de Amnestiewet buiten toepassing te laten.
Op 29 januari 2021 komen de auditeur-militair en Kanhai aan het woord. De Krijgsraad gaat dan ook in de de excepties van Kanhai.
Bouterse werd op 29 november 2019 door de Krijgsraad bij verstek veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn aandeel in Decembermoorden.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald