Yvonne Ten Hove met collega’s in ‘Artist in Residence’

06/12/2020 12:06 – Shanavon Arsomedjo

Tot en met maandag zijn deze vijf kunstenaars in Zus & Zo. : FB Zus & Zo  
PARAMARIBO – Hoewel Yvonne Ten Hove door Bryan van ‘t Kruys van Zus & Zo werd benaderd om haar kunstwerken te exposeren, besloot zij dit niet in haar eentje te doen. Ten Hove, die aan kalebaskunst doet, heeft collega’s benaderd om dit weekend samen met haar in de ‘Artist in Residence’-expo te staan. “Als ik een expo helemaal alleen zou moeten aankleden, zou dat te veel voor mij zijn. Daar is de ruimte te groot voor. Maar daarnaast vind ik het heel mooi dat er verschillende kunstwerken worden samengebracht.”
Aangezien zij Oscar Adogo al jaren kent en zijn kwaliteiten super vindt, aarzelde zij niet om hem te vragen voor een samenwerking. Ze kent de andere kunstenaars ook heel goed, waardoor zij hen spontaan vroeg om samen met haar deel te nemen aan de expo, die tot en met maandag te bezichtigen is. Ten Hove maakt kalebaslampen. Dit vanaf het proces aan de boom. Zij heeft zelf een groot aantal kalebasbomen staan met bijna alle kalebasvormen. Deze kalebassen worden geplukt, schoongemaakt en gedroogd, waarna het ontwerp wordt uitgewerkt. Samen met haar partner draait zij dit kunstbedrijf.
Adogo is beeldhouwer. Hij heeft vaker geëxposeerd, maar deze expositie is uniek, omdat er op één plek verschillende vormen van kunst te zien zijn. Dat zijn werken daartussen passen, vindt hij bijzonder. Zijn favoriete stuk is een anker, met daarop de naam van Ronnie Brunswijk, de vicepresident van Suriname. “Ik ben er trots op dat een busi kondreman, iemand van mijn volk, zo een hoge positie heeft mogen bereiken. Dat betekent voor onze gemeenschap dat er naar ons zal worden omgekeken en wij eindelijk elektriciteit zullen hebben in ons woongebied.” Voor hem staat het anker symbool voor stabiliteit. “Het betekent voor mij dat je niet meer zal drijven.” Voordat hij dit kunstwerk overhandigt, wil hij dat iedereen het ziet.
Vlak naast één van de grote beeldhouwwerken van Adogo, zijn de tassen van Au Waka te zien. Toen aan haar werd gevraagd mee te doen aan de expo, stemde Audry Wajwakana spontaan toe. Ze besefte toen nog niet dat dat betekende dat ze moest werken aan een collectie om te exposeren. Nadat zij zich dat realiseerde, heeft zij zitten brainstormen over hetgeen ze wilde tentoonstellen en is het haar gelukt. Zij heeft enkele weken hard gewerkt aan verschillende modellen tassen en portemonnees, die zij van scratch maakt van kunstleer, denim en batikstoffen onder het merk ‘Au Waka’.
Voorheen hield zij niet van batik, maar dankzij haar oma en de verhalen die zij over de stoffen en de patronen meekreeg, is zij die meer gaan waarderen en is de stof een trademark geworden in haar werken. “Deze verhalen moeten voortleven, zodat meerdere mensen erover te weten komen. Zo leren ze een beetje over hun cultuur.” Belangrijk voor Wajwakana is om te laten zien dat je mooie dingen kunt maken met materiaal dat in Suriname te vinden is. Op die manier hoopt zij dat mensen kunnen waarderen wat het land bezit. Op de expo kunnen haar tassen en portemonnees gekocht worden.
Bij een leuke tas of portemonnee horen mooie bijous. Die kan je dan weer vinden bij Linda Daparoe. Ze maakt sieraden van verschillende natuurstenen. Daparoe begon met het maken van sieraden nadat ze een nare periode meemaakte. Omdat ze goed is in het omzetten van negatieve energie in positieve energie, was dit haar uitweg. “Ik maak al heel lang sieraden, maar was niet erg gedreven. Ik deed maar wat. Maar toen ik in de put zat, zocht ik naar een manier om mijn verdriet kwijt te raken. Toen ben ik hiermee begonnen.”
In het begin werkte ze met Chinese kralen. Nu bestaan haar sieraden uit Japanse edelstenen en glaskralen. Omdat zij allemaal uit een maat bestaan, is het voor haar prettiger werken met dit materiaal. “Ik had niet verwacht dat de opening storm zou lopen. Ik ben verrast door de opkomst. Ik wist niet wat ik moest verwachten. Maar ik ben ook benieuwd naar de komende dagen.”
Zoals bij elke ‘Artist in Residence’-expo worden er in het weekend ook workshops gegeven. Dit weekend zal Mary-Jane Fernandes niet alleen haar kunstwerken, gemaakt van natuurlijke producten, exposeren, maar zal zij geïnteresseerden begeleiden in het maken van een eigen kunstwerk met het materiaal dat zij beschikbaar stelt. Voor deze expo heeft zij voornamelijk gewerkt met maiskolven, kaft, bladeren, gras, loofah en slakkenhuizen. Daarmee heeft zij een aantal kransen gemaakt in verschillende modellen en vormen. “Het is niet per se afvalmateriaal, want ik verzamel of ga er echt naar op zoek. Het is eigenlijk kijken … ………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname